Tematski članci

Bolji rezultati Komisije za istrage napada na novinare

Photo: gov.me

Vladina Komisija koja se bavi istragama slučajeva napada na novinare u novom mandatu bilježi bolje rezultate od njenih prethodnih saziva i do pravosnažnih presuda je ispratila gotovo sve slučajeve koji su se desili prethodne godine, kazao je državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Zoran Miljanić koji je i potpredsjednik Komisije.

Komisiju, koja je formirana polovinom 2021. godine, čine i predsjednik Mihailo Jovović, programski direktor dnevnika “Vijesti”, novinar i medijski ekspert Dragoljub Duško Vuković, predstavnik nevladinih organizacija i advokat Dalibor Tomović, glavni urednik TV “Prva” Dražen Živković, predstavnik Društva profesionalnih novinara Crne Gore novinar Sead Sadiković, izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović, predstavnik dnevnog lista “Dan” advokat Nebojša Asanović, predstavnik Sindikata medija Crne Gore Predrag Nikolić, predstavnica Agencije za nacionalnu bezbjednost Katarina Vujović, predstavnica Vrhovnog državnog tužilaštva Jelena Đaletić, predstavnik Višeg državnog tužilaštva Miroslav Turković i predstavnica Uprave policije Biljana Knežević.

“U odnosu na prethodni sastav Komisije sada su prisutni pripadnici institucija sistema i smatramo da je to bolje rješenje. MUP je insistirao da među članovima budu predstavnici tužilaštva jer je ranije „škripalo“ baš tužilaštvo i dobili smo dva člana. Insistirali smo i dobili i predstavnika Agencije za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije. Sve institucije su pristale da daju predstavnika u Komisiji i to je dalo rezultate. U 2021. godini su svi napadi na novinare i novinarke dobile svoj epilog. Vinovnici napada na Milku Tadić Mijović i Esada Kočana su pravosnažno osuđeni i nalaze se na izdržavanju kazne”, rekao je Miljanić.

I ostali napadi koje su novinari prijavili se, kako je kazao, rješavaju i u različitim su fazama. 

“Pokušali smo da istražimo čak i slučajeve koji nisu prijavljeni, kao što je napad na novinara RTCG Nebojšu Šofranca koji nije htio da podnese prijavu ali smo pokušali da utvrdimo šta se desilo i da pokušamo da djelujemo preventivno”, pojasnio je Miljanić dodajući da problem predstavlja to što dio novinara ne prijavljuje prijetnje.

Važan segment je praćenje slučajeve koji se dogode preko društvenih mreža, koji su, kako je rekao, svi evidentirani i/ili su kažnjeni ili će biti kažnjeni po okončanju postupka.

“Zadovoljan sam radom Komisije i odnosom Vlade prema njoj. Sada je mnogo efikasnije i brže se rješavaju novi slučajevi ali ostaje mračni period ranijih godina gdje ostaju neriješeni slučajevi napada na novinare i ubistvo Duška Jovanovića. Tužilaštvo je sada kooperativno i to se vidi u odnosu na nove slučajeve koji su se desili tokom 2021. Međutim, kada su u pitanju raniji slučajevi njihov odnos prema Komisiji je ostao isti i ne dostavljaju podatke koji su nam potrebni kako bismo mogli da sagledamo šta se zaista desilo u određenim slučajevima napada”, kazao je Miljanić.

Problem predstavlja što dva člana Komisije i dalje nemaju dozvolu za pristup tajnim podacima tako da ne mogu da rade i razmijenjuju informacije u punom kapacitetu.

“Kada je u pitanju slučaj ubistva Duška Jovanovića možemo u narednom periodu očekivati neke pomake jer novosti ima i kada budemo mogli izaći ćemo u javnost sa njima. Mislimo da konačno ima šanse da se riješi taj slučaj. Mislim i da ranije nije rađeno ništa kako bi se taj slučaj riješio, naprotiv čak su rađene opstrukcije”, rekao je Miljanić.

Glavni urednik dnevnika Dan Duško Jovanović ubijen je u maju 2004. godine ispred prostorija redakcije. Za to ubistvo osuđen je jedino Damir Mandić na 19 godina zatvora i to kao saučesnik.

Među opstrukcijama koje se sada dešavaju Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije Miljanić je istakao odnos Vlade premijera, koji je sada u tehničkom mandatu, Zdravka Krivokapića, koja i dalje ne usvaja novu sistematizaciju radnih mjesta u tim organizacionim jedinicama.

“Zbog tih opstrukcija oko sistematizacije radnih mjesta još nije određena kontakt osoba koja bi treba da preuzme slučajeve napada na novinare u okviru Uprave policije, odnosno da ona bude prva obavještavana kada dođe do nekog napada. Nakon toga bismo mogli da razgovaramo i nađemo način kako popraviti evidenciju napada na novinare jer se sada dešava da se prijavljuju i u bazi vode slučajevi koji nisu vezani za profesionalni angažman pojedinaca”, rekao je Miljanić.

Na pitanje šta se desilo sa timom koji je ranije postojao u okviru Uprave policije, a koji je bio specijalizovan za slučajeve napada na novinare, Miljanić je kazao da nema informaciju da je bilo kakav tim postojao i da kada je on preuzeo dužnost tim poslom (koordinacije u slučajevima napada na novinare/ke) se niko nije bavio.

“Ja o tome ništa ne znam. Ako je neko i tvrdio da takav tim sa određenim brojem ljudi i postoji tvrdim da oni nisu bili operativni tj. da ni po sistematizaciji niti na bilo koji način mi nismo uspjeli da ih identifikujemo niti smo iz zatekli u policiji”, kazao je Miljanić.

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.