SafeJournalists

SJ: Tražimo hitnu presudu suda za napade na novinare/ke

Dana 16. februara tokom snimanja reportaže iz OŠ “Naim Frasheri” na području Gostivar, jedna osoba je verbalno, a zatim i fizički napala novinara Nevria Ademia i snimatelja Zbulima Maksutia. Prema riječima novinara Nevria Ademia, B.E. je prvo krenuo sa verbalnim uvredama i prijetnjama, a potom uhvatio novinara za glavu i gurnuo ga niz stepenice škole. Ademi je dodao: “Sišao je u školsko dvorište i počeo da nas juri sjekirom. Brzo smo sjeli u auto i uputili se u policijsku stanicu da prijavimo napad, a napadač nas je sve vreme pratio svojim automobilom do sela Negotino, Gostivar”. Policija je brzo reagovala i uhapsila počinioca.

Dragan Sekulovski, izvršni direktor Udruženja novinara Makedonije (AJM), izjavio je da je ovo jedan od najozbiljnijih napada koje je AJM zabilježio u posljednje vrijeme i da je neophodno brzo zatvaranje slučaja. „Ovakve agresivne napade na novinarske ekipe pravosudni organi treba odmah da sankcionišu kako bi se spriječile buduće slične situacije u kojima bi novinari/ke i snimatelji mogli biti oštećeni“, rekao je Sekulovski.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, solidarna je s kolegama iz Sjeverne Makedonije i oštro osuđuje ovaj napad. Pozdravljamo činjenicu da su nadležni brzo reagovali i očekujemo punu transparentnost nadležnih u ovom slučaju. Nadamo se da će nadležni brzo sprovesti čitav postupak i adekvatno kazniti počinioca.

Mreža će o ovom slučaju obavijestiti sve relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 17.02.2022.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje „BH novinari“

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.