Aktivnosti

10 glavnih poduhvata u 2023.

Godinu za nama obilježile su brojne aktivnosti koje smo sproveli u cilju jačanja položaja zaposlenih u medijima. Obuke, radionice, servisi, istraživanja… Brojna polja djelovanja smo otvorili, ali posla ima i dalje. 

Izdvajamo neke od najznačajnijih poduhvata tokom 2023. godine: 
Veliko nam je zadovoljstvo što smo uspostavili stabilan i funkcionalan servis pshološke podrške medijskim radnicima, koji vodi psihološkinja i psihoterapeutkinja Dragana Đokić. U okviru servisa smo organizovali brojne obuke, uspostavili stalnu grupu za podršku i realizovali na desetine individualnih konsultacija.
Mapiranje uslova rada u medijima bio je naš zadatak i tokom 2023. godine, kada smo se trudili da izmjerimo efekte programa “Evropa sad” na zarade medijskih radnika i radnica. Istraživanjem smo potvrdili loš položaj zaposlenih i identifikovali najveće probleme sa kojima se suočavaju na radnom mjestu.
Iako je SMCG još od 2016. godine aktivan na polju monitoringa bezbjednosti novinara/ki, tokom 2023. godine prvi put smo sproveli sveobuhvatnu analizu sudskih postupaka koji su pokrenuti zbog ugrožavanja bezbjednosti novinara/ki od 2012. do 2023. Pored toga, izradili smo priručnik sa kontaktima nadležnih institucija koje mogu pomoći u slučajevima prijetnji i fizičkih napada.

 

2023. godina je bila godina jubileja. 13. aprila smo obilježili prvu deceniju postojanja Sindikata medija Crne Gore. Od male grupe zaposlenih, koji su digli glas zbog sve lošijih uslova rada, došli smo do reprezentativnog nacionalnog sindikata, sa oko 700 članova i članica i nezaobilaznog partnera za donošenja odluka koje se tiču zaposlenih.
Sindikat zaposlenih Radio televizije Crne Gore tokom 2023. godine organizovao je prvi štrajk zaposlenih u istoriji javnog servisa, ali je na kraju uspio u namjeri da sa upravom potpiše Kolektivni ugovor kojim se povećavaju plate zaposlenih i zadržavaju svi dosadašnji benefiti.
Sekcija mladih i frilensera SMCG bila je veoma aktivna tokom 2023. godine. Sekcija, koju vodi mlada novinarka Ivana Vlaović, organizovala je brojne aktivnosti kao što su predavanje na Fakultetu političkih nauka, kampanje promocije novinarstva među brucošima, obilježili su Međunarodni praznik rada, organizovali obuke. Od inicijalnog broja, članstvo u Sekciji je utrostručeno.
Godinu na izmaku smo nastavili sa optežnim radom na istraživanjima u oblasti bezbjednosti novinara. U okviru mreže Safe Journalists izradili smo Indikatore nivoa medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, kao i Indeks bezbjednosti novinara za 2022. godinu, koji su često citirani od svih relevatnih međunarodnih institucija.
Od 2. jula 2023. godine, svi medijski radnici/e koji rade nedjeljom imaće uvećanje dnevnice za 80 odsto. To je predviđeno Opštim kolektivnim ugovorom i medijski radnici/e su jedini za koje je odložena primjena ovog propisa za šest mjeseci. Poslodavci su tražili taj rok kako bi počeli pregovore o Granskom kolektivnom ugovoru, ali do toga nije došlo.
Edukacija zaposlenih u medijima nastavljena je i kroz objave publikacija o radnim pravima. Ove godine smo odabrali 100 najčešćih pitanja koja su nam upućivali članovi i članice i napravili publikaciju koja će dati odgovore na ta pitanja. Sigurni smo da lista pitanja nije konačna, zato ohrabrujemo naše članstvo da nam se i dalje obraća sa sličnim zahtjevima.
Na kraju, a nikako ne manje važno, dobili smo novu sindikalnu organizaciju u okviru SMCG. U Sindikat medija Crne Gore učlanili su se zaposleni/e u lokalnom javnom emiteru RTV Podgorica. Radujemo se njihovom učlanjenju i pozivamo ostale zaposlene u medijima da učine isto. Samo zajedno možemo učini da se položaj medijskih radnika/a ozbiljnije unaprijedi!

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.