SafeJournalists

SafeJournalists: Novinarka na Kosovu onemogućena da obavlja svoju profesionalnu dužnost

Jedan od članova obezbeđenja premijera Aljbina Kurtija juče je opstruirao novinarku Blertu Daloši – Berišu i gurnuo je dok je obavljala svoju novinarsku dužnost.

Na snimku objavljenom na Fejsbuk profilu novinarke Blerte Daloši-Beriše, vidi se kako joj jedan od članova obezbeđenja premijera hvata mikrofon i gura joj ruku, dok ona pokušava da postavi pitanje premijeru.

„Ovo je drugi put da sam napadnuta i sprečena dok obavljam svoje profesionalne dužnosti“, napisala je Blerta Daloši-Beriša na svom Fejsbuk profilu, „međutim, današnji događaj nadmašuje sve ostalo“. Novinarka tvrdi da je obezbeđenje premijera, osim što je uhvatio za mikrofon i gurnulo, isključilo i njenu kameru. „I dalje me boli desna ruka“, rekla je Daloši-Beriša.

Udruženje novinara Kosova (UNK) smatra neprihvatljivim ponašanje člana obezbeđenja premijera Aljbina Kurtija prema novinarki TV Klan Blerti Daloši-Beriši. Džemajl Redža, predsjednik UNK-a, tvrdi da je Udruženje zaprepašćeno načinom na koji je pripadnik obezbeđenja, istovremeno pripadnik kosovske policije, napao novinarku. „Zahtjevamo hitnu istragu policije i jasnu osudu ovakvog ponašanja od strane premijera. Novinarima/kama treba dozvoliti da postavljaju sva neophodna pitanja koja su od javnog interesa“, rekao je Redža.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja medijske profesionalace na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu UNK-u u oštroj osudi ovako ozbiljnog napada na novinarku Blertu Daloši-Berišu. Mreža poziva relevantne institucije na Kosovu, uključujući i kabinet premijera, da se hitno pozabave ovim slučajem i osude ovakvo ponašanje prema novinarima/kama.

SafeJournalists mreža će pažljivo pratiti razvoj događaja u vezi sa ovim slučajem i informisati relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

 

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 29.12.2023.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.