Publikacije

Prijetnje i fizički napadi na novinare i novinarke: Kako se zaštititi?

Novinarski rad pokriva širok spektar tema od interesa za javnost, što može izazvati različite reakcije kako onih o kojima se piše, tako i publike. Popularnost društvenih mreža, ali i specifičnost Crne Gore, omogućavaju da se novinari i drugi medijski radnici lako prepoznaju na ulici, upućuju im se uvrede i prijetnje, a sve je češće uznemiravanje na internetu.

Prijetnje se mogu prijaviti lokalnoj policijskoj stanici direktno, telefonom ili
mejlom. Sindikat medija Crne Gore, i druge organizacije, nude mogućnost
pravne pomoći koja bi podrazumijavala i pomoć u postupku prijavljivanja
svake incidientne situacije. Bez obzira na kontekst, prirodu ili oblik, prijetnje smrću moraju se uvijek shvatiti ozbiljno.

Ova brošura kreirana je kroz projekat “Bezbjednost novinara kroz sudsku praksu”, koji realizuje Sindikat medija Crne Gore (SMCG). Projekat je podržan od strane Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) u okviru program „Pristup pravdi i ljudskim pravima u Crnoj Gori – Projekat monitoringa suđenja 2021 – 2023“ koji finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Sadržaj ove brošure isključiva je odgovornost Sindikata medija Crne Gore (SMCG) i ne odražava nužno stavove CeMI-ja, Evropske unije ili Ministarstva javne uprave.

Možda vam se dopadne

Više iz:Publikacije

Komentari su onemogućeni.