Tematski članci

Vuković: Govor se preselio u podkast

Photo: Pixabay.com

Publika doživljava podkast kao sadržaj kome se treba posvetiti, a najbrže rastuća grupa slušalaca ima između 12 i 24 godine, istakao je doc. dr Vuk Vuković na predavanju u okviru Škole digitalnog sindikalizma.

Polaznici Škole koju organizuje Sindikat medija Crne Gore istakli su da je podkast među temama koje ih najviše zanimaju u oblasti digitalnih medija, a pojedini imaju ideje za sopstvene projekte.

Vuković im je predstavio zanimljive rezultate istraživanja i dao niz savjeta za produkciju podkasta.

Predavač je kazao da je ekspanzija podkasta započela 2004. godine kada je „Guardian“ popularizovao novi model produkcije.

„Digitalna kultura je u praksi mnogo ispred teorije“, istakao je Vuković.

On je kazao da „polako prevazilazimo mane“ internet radija.

„Prevazišli smo ekonomsku dimenziju jer se podkast može slušati bilo kada, na svakom mjestu, prevazilazimo i tehnički loš kvalitet zvuka, ograničen pristup internetu, a i dalje se borimo s prevelikim izborom programskih sadržaja“, kazao je Vuković.

Prema njegovim riječima, tri važne kateogrije novih medija su – novi jezik, novi odnosi i nova gramatika. Kako je pojasnio, u odgovoru na potrebe tržišta, govorimo o novim navikama publike, medijskim, ekonomskim, tehničko-tehnološkim trendovima, ali i novim ulogama medijskih producenata.

„Publika danas više ne bira kanal ni medij, već bira vrlo konkretan pojedinačan sadržaj. Sadržaj postaje identitet sam po sebi“, naveo je Vuković. Podkast, kako je dodao, promoviše bliske, lične, emotivne veze sa sadržajima.

Govoreći o radijskom sadržaju, predavač je ocijenio da su današnje stanice vrlo slične i nemaju autentičnost. To je, s druge strane, šansa za podkast.

„Analizom programa radijskih stanica u Crnoj Gori, ali i regionu, dolazite do saznanja da govornih sadržaja skoro da nema, razgovorne forme su zapostavljene. Govor se preselio u podklast“, istakao je Vuković.

Predstavljajući rezultate istraživanja o novim navikama publike, Vuković je kazao da se, za razliku od radija za koji se pokazalo da je uglavnom sekunardni medij (koji slušamo dok vozimo, radimo, jedemo…), podkast sluša kao primarni medij.

Publika podkasta mlađa je od publike tradicionalnog radija, pokazuju istraživanja.

„Autentičan glas i mogućnost kontrole izbora neki od ključnih razloga što se mlađa publika odlučuje da sluša podkast“, pojasnio je Vuković. Kako je dodao, publika koja ima između 12 i 24 godine najbrže je rastuća grupa slušalaca.

Četrdeset devet posto publike sadržaj sluša kod kuće, što potvrđuje percepciju podkasta kao sadržaja kome se treba posvetiti. Ipak, istakao je Vuković, nijesmo navikli da plaćamo medijske sadržaje.

„Vjerujem da se ta kultura pomalo mijenja“, uvjeren je on. „Dio publike i dalje ne razumije u potpunosti šta je podkast, i ne razlikuje ga od radio programa“, dodao je Vuković.

On je dao niz savjeta mladim novinarima, polaznicima Škole, koji planiraju da realizuju svoje podkaste. „Budite konkretni, nemojte praviti podkast ‘o svemu’, poštujte autorska prava, osmislite zanimljive nazive za epizode, promovišite sadržaj i ne improvizujte“, poručio je Vuković.

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.