SafeJournalists

SJ: Podmuklo targetiranje novinara od hrvatskog nedeljnika „Hrvatski tjednik“

Pixabay
Pixabay

Hrvatski nedeljnik „Hrvatski tjednik“ objavio je 16. septembra 2021. godine fotografiju srpskog patrijarha Porfirija i portrete 14 intelektualaca – političara, naučnika, političkih analitičara, univerzitetskih profesora i novinara – pod naslovom „četnički patrijarh i hrvatski izdajnici“. Pri dnu naslovne stranice sitnijim slovima dodat je tekst „koji vrši puzajuću infiltraciju takozvanog srpskog sveta u Hrvatskoj“.

Novinar Branimir Pofuk, koji je prijavio slučaj policiji i Hrvatskom novinarskom društvu, osjećao se direktno ugroženim, ali i drugi novinari poput Draga Pilsela, Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića, Jurice Pavičića, Ante Tomića, Ivice Ivaniševića, Damira Pilića, Davora Krile, Miljenka Jergovića, Gorana Gerovac i Zlatka Gall takođe su pomenuti u ovom članku.

Branimir Pofuk navodi da „tekst ističe potpuno neistinite  i zlonamjerne optužbe, perfidnu klevetu kojom se novinari prikazuju kao neprijatelji i mrzitelji hrvatske države i hrvatskog naroda, a optužuju ih i za namjerno neprijateljsko djelovanje“. On smatra i doživljava ove „potjernice“ koje se pojavljuju na svim kioscima u Hrvatskoj kao izazivanje mržnje, što pojedinci lako mogu shvatiti kao poziv na sve vrste progona i čin verbalnog ili fizičkog nasilja nad takvim „neprijateljima“.

„Zbog svega ovoga ovu publikaciju doživljavam kao direktnu prijetnju mojoj ličnoj bezbjednosti, kao i sigurnosti moje porodice“, dodao je Pofuk. On očekuje da policija postupi po službenoj dužnosti i u skladu sa svojim nadležnostima i zakonima Republike Hrvatske.

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, izjavio je da je užasnut praksom „Hrvatskog tjednika“ koji kontinuirano krši medijske etičke norme i Kodeks časti hrvatskih novinara.

“Takve ‘potjernice’ su vrlo opasne i direktno ugrožavaju novinara, njegovu porodicu i posao koji radi. Ono što ‘Hrvatski tjednik’ radi nije novinarstvo, već izvrstan čin huškanja“, rekao je on.

Mreža SafeJournalists, koja okuplja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Hrvatskom novinarskom društvu osuđujući ovo podmuklo targetiranje novinara/ki u Hrvatskoj. Pozivamo hrvatske institucije, policiju i državno tužilaštvo da se pozabave ovim slučajem i reaguju, jer ovakve javne provokacije i iznošenje neistina mogu ozbiljno ugroziti bezbednost novinara/ki.

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 27. septembar 2021.

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje novinara Kosova

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.