Saopštenja

Hitno isplatiti dugovanja zaposlenima u TV Atlas 

sindikat-medija-zabrinut-za-sudbinu-medija

Odluka Atlas grupe da „suspenduje“ programsku šemu uslijedila je nakon odluke zaposlenih da prestanu da emituju program jer im se duguju četiri zarade, tako da je „odluka o suspenziji“ ljepši način da se kaže da program nema ko da priprema.

Koleginice i kolege iz TV Atlas su se na ovu drastičnu mjeru odlučili nakon što su još jednom izigrani/e i nakon što su umjesto pet obećanih zarada dobili/e samo jednu. Druga je trebalo da bude isplaćena juče, a uprava Atlas grupe nije uspjela da održi obećanje dato svega 15 dana ranije. Nakon što su shvatili da se zaposleni/e ne šale dosjetili su se „nove koncepcije“.

„Nova koncepcija“ TV Atlasa, o kojoj govori uprava, biće moguća samo ukoliko uspiju da nađu način da emituju program, koji neće morati niko da pripremi, jer su koleginice i kolege, koje su godinama radile uz neisplaćivanje i kašnjenje zarada, odlučni/e u namjeri da više ne rade za džabe. Njihovi brojni pokušaji da održe TV Atlas upravi nijesu bili nikakav motiv da uloži napor i izmiri obaveze prema njima.

Teško je povjerovati u priču da Atlas grupa nema novca, jer dok se radnicima ne isplaćuju ni plate ni porezi i doprinosi na njih, vlasnik Atlas grupe se grli s bivšim predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Bilom Klintonom na samitu koji, između ostalog, okuplja vodeće svjetske biznismene koji svojim društveno odgovornim radom poboljšavaju živote ljudima širom svijeta. Da li organizatori i učesnici tog skupa znaju da Atlas grupa duguje pet zarada i gotovo milion eura na poreze na zarade samo u jednom dijelu svoje grupe, Atlas televiziji? Da li je to koncept upravljanja koji je promovisan na sastanku Klinton globalne inicijative? Uprava Atlas grupe treba da zna da društveno odgovorno poslovanje, prije svega, znači odgovoran odnos prema svojim zaposlenima, a da je sve drugo, uključujući i zagrljaje, jeftin marketing.

Sindikat medija daje podršku zaposlenima u Atlas televiziji i zahtjeva od uprave da pod hitno izmiri sva dugovanja koja ima prema njima. Kriza u crnogorskim medijima nije od juče i ne treba je koristiti kao izgovor za loše i neodgovorno vođenje medija. U saopštenju Atlas grupe je preskočeno da se kaže šta „suspenzija programske šeme“ znači za zaposlene i zbog toga Sindikat medija traži objašnjenje. Sindikat medija jeste zabrinut za sudbinu medijskih kuća i smatramo da bi trebalo ispitati razloge zbog čega se mediji gase, imaju ogromna poreska dugovanja i smanjuju broj zaposlenih pozivajući se na loše uslove na tržištu.

Glavni odbor SMCG

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.