SafeJournalists

Poziv na profesionalno izvještavanje o referendumu u Republici Srpskoj

poziv-na-profesionalno-izvestavanje-o-referendumu-u-republici-srpskoj

Novinarske asocijacije iz regiona, članice Regionalne platforme Zapadnog Balkana za zastupanje slobode medija i sigurnosti novinara, pozivaju medije na poštovanje profesionalnih standarda i novinarske etike prilikom izvještavanja o temama u vezi s referendumom u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, te mogućim implikacijama tog događaja na cijeli region.

Širenje govora mržnje, huškačka retorika ili izazivanje rata u Bosni i Hercegovini putem medijskih sadržaja predstavljaju grubo kršenje novinarskog kodeksa, protivni su ne samo vrijednostima novinarstva,  već i opšteprihvaćenim normama medijskih sloboda u demokratskim društvima. Novinari i urednici moraju biti svjesni svoje odgovornosti kada nekritički i bez dodatnih provjera prenose izjave političara, njihova nagađanja i pretpostavke,  posebno u situacijama povišenih tenzija i pokušaja manipulisanja dnevnim događajima radi ostvarivanja političkih ciljeva.

Novinarske asocijacije iz regiona – Udruženje/udruga BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Sindikat medija Crne Gore i Nezavisno udruženje novinara Srbije – naglašavaju kako mediji i novinari moraju poštovati pravila svoje profesije i  raditi u interesu  građana, mira i stabilnosti,  u svakom trenutku i pod bilo kakvim okolnostima, te odbaciti svaki pokušaj korištenja medija za ratno – huškačku propagandu kojoj smo svjedočili u nedavnoj prošlosti.

Udruženje/udruga BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo