Saopštenja

Saopštenje povodom Zakona o radu

sindikat-medija-osudio-napad-na-novinara-otasevica

Odredba Zakona o radu koji određuje da poslodavci sa svim zaposlenima,
s kojima su duže od dvije godine zaključivali ugovor o radu na određeno vrijeme, moraju zaključiti ugovor na neodređeno ili raskinuti radni odnos, stupa na snagu 22. decembra. Sindikat medija pratiće pažljivo primjenu Zakona o radu, a naročito reakciju poslodavaca nakon isteka roka predviđenog Zakonom.

Pozivamo sve poslodavce da poštuju Zakon o radu i zadrže sve vrijedne radnike sa iskustvom. Smatramo da je to, ne samo u interesu zaposlenih, već u interesu i poslodavaca i države. Apelujemo na poslodavce da ne
pribjegavaju različitim načinima zapošljavanja radnika koji nijesu u skladu sa Zakonom i da ugovore na određeno vrijeme, kojima godinama radnike drže u zavisnom položaju, transformišu u ugovore na neodređeno. Nadamo se da poslodavci neće pribjeći otpuštanjima radnika koji doprinose radu i uspjehu firme, a za čijim radom postoji stvarna potreba.

Pozivamo Inspekciju rada da posebno u narednom periodu pojača kontrolu poslodavaca i da reaguje u svim slučajevima kršenja prava iz radnog odnosa. Ovo se naročito odnosi na pokušaje izbjegavanja obaveza od
strane poslodavaca kroz različite oblike ugovora i zapošljavanja koji nijesu u skladu sa Zakonom. Sindikat medija će i zvanično tražiti prijem s predstavnicima Uprave za inspekcijske poslove kako bi zajedno
obezbijedili poštovanje Zakona.

Pozivamo predstavnike političkih partija u Skupštini Crne Gore da ne pristanu na izmjene Zakona o radu i ne produžavaju rok po kojem radnici mogu raditi na određeno. Pozivamo sve medijske radnike, koji su članovi Sindikata medija, da prijave Inspekciji rada i Sindikatu medija sve nepravilnosti u vezi sa ugovorima o radu i svaku promjenu svog radnog statusa. USSCG i Sindikat medija pružaju besplatnu pravnu pomoć kolegama i daju podršku svima koji se bore da ostvare svoja radna prava.

Poslodavci uglavnom navode nefleksibilno tržište rada i ekonomsku krizu kao glavna ograničenja za zasnivanje stalnog radnog odnosa. Kada govore o fleksibilnom tržistu rada zaboravljaju da je riječ o zemljama koje imaju razvijenu privredu, u kojima se otvaraju radna mjesta, stopa nezaposlenosti je mnogo manja nego u Crnoj Gori, i u kojima država ima socijalna davanja dovoljna da radnik koji je ostao bez posla može da živi dostojanstveno.

Oni koji govore o krizi zbog koje navodno nemaju novca da plaćaju radnike u stalnom radnom odnosu, zaboravljaju da im ti isti radnici donose profit i da ne mogu raditi i živjeti na rubu egzistencije nesigurni u to da će svakog mjeseca imati od čega da prehrane porodice.

Zato Sindikat medija poziva poslodavce, Vladu, inspekciju rada, poslanike da napokon omoguće zaposlenima koji vrijedno i kvalitetno rade da uživaju radnička prava u punom obimu i i imaju život dostojan čovjeka.

Glavni odbor Sindikata medija

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.