Aktivnosti

IFJ i EFJ uputile pismo Đukanoviću, Krivokapiću i Vujanoviću

ifj-i-efj-uputile-pismo-djukanovicu,-krivokapicu-i-vujanovicu-povodom-ucestalih-napada-na-novinare

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ) uputile su pismo predsjednicima Vlade, Skupštine i države, Milu Đukanoviću, Ranku Krivokapiću i Filipu Vujanoviću.

Pismo je upućeno nakon izvještaja koji je Sindikat medija Crne Gore uputio zbog sve češćih napada na medije i novinare.

IFJ i EFJ u pismu državnom vrhu podsjećaju na slučajeve napada gradonačelnika Podgorice, Miomira Mugoše, na ekipu “Vijesti”.

“Takođe smo zabrinuti i zbog dugotrajnog čekanja rezultata istrage vaše Vlade, ako ih ima, o tome ko je ubio urednika ‘Dana’, Duška Jovanovića, ko je prebio direktora ‘Vijesti’ Željka Ivanovica i ko je dva puta napao novinare Tufika Softića i Mladena Stojovića. Postoji obilje dokaza da vaše institucije nastavljaju da tolerišu nekažnjavanje tih djela, što ih čini uobičajenima”, navodi se u pismu i podsjeća da IFJ i EFJ okupljaju 600.000 medijskih profesionalaca iz više od 120 zemalja.

Kroz pregovore sa EU obezbijediti sigurnost novinara

Ocjenjuje se da je nedostatak “nulte tolerancije” dijela Vlade na napade na novinare i dosadašnju nekažnjivost počinilaca neprihvatljiva za započete pregovore Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) i dodaje da će medunarodna novinarska udruženja uticati da pregovori za poglavlja 23 i 24 obuhvate zahtjeve da se utvrdi odgovornost Vlade za sigurnost novinara i medija i prekine nekažnjivost djela protiv njih.

“Vaše izjave osude tih napada su dobrodošle, ali riječi se potom moraju pretvoriti u djela i u veći napor da se počinioci izvedu pred lice pravde kako bi se napadi zaustavili, a novinari osjećali sigurnije. IFJ i EFJ pozivaju Vladu da djeluje odmah i odlučno, kako bi novinarstvo u Crnoj Gori prestalo da bude najopasnija profesija. Takav napor bi pokazao vašu posvećenost unapređenju vrijednosti slobode medija u Crnoj Gori”, zaključuje se u pismu.

U posebnom saopštenju, dvije organizacije su osudile i posljednji napad na novinarku “Dana” iz Nikšića, Lidiju Nikčević, koja je pretučena ispred dopisništva tog lista.

 

 

 

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.