Saopštenja

Saopštenje povodom prijetnji novinarki Mileni Perović Korać

Povodom prijetnji i uvreda koj je na račun zaposlenih u Monitoru i novinarke i članice Glavnog odbora Sindikata medija, Milene Perović Korać, iznio predsjednik Skupštine Opštine Kolašin, Mileta Šuković, Sindikat medija daje sljedeće:

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Sindikat medija poziva nadležne državne organe da kazne javne funkcionere koji prijete, zastrašuju i ugrožavaju sigurnost novinara svaki put kada im ne odgovaraju kritički tekstovi. Najnovije prijetnje i uvrede koje je na račun novinarke Monitora Milene Perović Korać i zaposlenih u tom nedjeljniku iznio predsjednik Skupštine Opštine Kolašin, Mileta Šuković, predstavljaju direktno ugrožavanje sigurnosti zaposlenih u Monitoru. One ne samo da su neprimjerene funkciji koju on obavlja već zaslužuju najoštriju osudu i javnosti i onih koji su ga imenovali na tu funkciju. Kako ovo nije prvi slučaj da se na sličan način postupa prema novinarima, Sindikat medija je svjestan da javna osuda jeste neophodna, ali ne i dovoljna. Zbog toga zahtjevamo da, pored ispitivanja i utvrđivanja Šukovićeve krivične odgovornosti, on bude razriješen funkcije koju obavlja.

Očekujemo od odbornika Skupštine Opštine Kolašin da ne pređu preko ovakvog primitivizma i nasilništva. Neprimjereno je da javni funkcioner na najprimitivniji i najvulgarniji način vrijeđa i prijeti medijima i novinarima, ali ono što je zbog teksta koleginice Perović Korać, koja je i članica Glavnog odbora Sindikata medija, uradio Šuković, samo je nastavak stalnih napada na medijske radnike.Vinovnik jednog od najbrutalnijih i najoholijih nasrtaja na novinare bio je gradonačelnik Podgorice, Miomir Mugoša, koji je izbjegao krivičnu odgovornost za vrijeđanje i prebijanje urednika i fotoreportera Vijesti Mihaila Jovovića i Borisa Pejovića.

Mugoša nije krivično ni politički odgovarao za napad na novinare i to predstavlja ohrabrenje za slično postupanje ostalim funkcionerima, ali i drugima, kojima se ne sviđaju medijski izvještaji. Kako u najnovijem slučaju nije riječ o NN počiniocu, i nadležni organi neće imati opravdanje za nerazrješavanje slučaja, Sindikat medija očekuje da policija i tužilaštvo budu ažurni i u što skorijem roku procesuiraju Šukovića. Činjenica je da su crnogorski novinari i medijski radnici u kontinuitetu izloženi fizičkim i verbalnim napadima, a da država ništa ne preduzima kako bi se takvo stanje prekinulo. Novinari treba da nastave da istražuju korupciju i organizovani kriminal i država je dužna da im stvori uslove za nesmetan i profesionalan rad.

Glavni odbor Sindikata medija

Više iz:Saopštenja