Saopštenja

Saopštenje povodom devet godina od ubistva Duška Jovanovića

na-platformi-savjeta-evrope-objavljen-slucaj-ubistva-duska-jovanovica
Foto: dan.co.me

Sindikat medija Crne Gore najoštrije osuđuje inertnost nadležnih državnih organa koji ni devet godina nakon ubistva glavnog i odgovornog urednika dnevnika “Dan”, Duška Jovanovića, nijesu rasvijetlili zločin i otkrili nalogodavce i ubice. Zahtijevamo od tužilaštva i policije da saopšte da li se i dalje vodi istraga o okolnostima ubistva Jovanovića i da li ima pomaka u otkrivanju nalogodavaca i ubica, a samim tim i motiva zločina. Tim prije jer su do sada svi šefovi policije, ali i državni vrh, ovu istragu svrstavali u prioritete.

Devet godina nakon zločina sve je isto. Osuđen je saizvršilac u surovoj likvidaciji Jovanovića, a osobe koje su prema operativnim saznanjima policije učestvovale u organizaciji ubistva i samom ubistvu na slobodi su, jer protiv njih nema dokaza. Ne postoje bilo kakve naznake da je istraga ikada usmjerena ka nalogodavcima. Ko je i zašto godinama zamajavao javnost takozvanim operativnim saznanjima o saučesnicima u ubistvu Jovanovića? Da li je neko snosio odgovornost zbog toga?

Rasvjetljavanje ovog ubistva jedan je od preduslova za slobodu medija u Crnoj Gori, zbog čega bi istraga morala da se pokrene s “mrtve tačke” i dovede do kažnjavanja svih odgovornih za zločin. Iako se Crna Gora deklarativno zalaže za slobodu medija i pravnu državu, nerazjašnjeno ubistvo Jovanovića govori suprotno. Premijer Milo Đukanović prije dva mjeseca saopštio je da iza ovog zločina stoji bivši visoki zvaničnik Srbije. Da li se tužilaštvo bavilo ovom izjavom premijera i da li je došlo do nekih činjenica koje bi pomogle u rasvjetljavanju slučaja?

Tužilaštvo duguje javnosti odgovor na ovo pitanje. Dosadašnje postupanje istražnih organa, ali i izjave crnogorskih zvaničnika, upućuju na sumnju da se zločin zataškava i da nikada neće biti razjašnjen. Kako onda da očekujemo da nam država garantuje korektnu atmosferu i uslove za nesmetan rad? Ubistvo Jovanovića je najdrastičniji primjer nesigurnosti medijskih radnika u našoj državi. Zaposleni u medijima su žrtve prebijanja, čak i od predstavnika vlasti, brutalnih prijetnji i ostalih pritisaka. Sindikat medija se oštro suprotstavlja nasilju nad novinarima i ostalim medijskim radnicima i zahtijevamo od nadležnih državnih organa da konačno sprovedu efikasnu i djelotvornu istragu i pred lice pravde izvedu nalogodavce i ubice Jovanovića.

Dok se to ne desi, Crna Gora neće biti bezbjedna zemlja za slobodne medije i njeni zvaničnici nemaju prava da tvrde da je u državi garantovana sloboda govora. Glavni odbor Sindikata medija poziva medijske radnike da se pridruže tradicionalnom obilježavanju godišnjice ubistva Duška Jovanovića ispred redakcije “Dana” na mjestu gdje je on ubijen 27. maja u 23.45časova.

Glavni odbor Sindikata medija

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.