Saopštenja

Poziv za isplaćivanje prazničnih dnevnica

Sindikat medija Crne Gore apeluje na sve vlasnike i direktore medija da prilikom isplate zarada za maj svim zaposlenima, koji su bili radno angažovani tokom praznika, obračunaju uvećane dnevnice. Podsjećamo da je Opštim kolektivnim ugovorom predviđeno da se za zaposlene koji su radili tokom praznika dnevnice za te dane uvećavaju za 150 odsto. Očekujemo od poslodavaca da će uvažiti medijske radnike i novčano im nadoknaditi rad tokom praznika, iako je takav radni angažman suprotan Zakonu o državnim i drugim praznicima, koji propisuje da su “praznični dani neradni”.

Činjenica je da su elektronski mediji u Crnoj Gori radili tokom svih dana državnih praznika, dok su zaposleni u štampanim medijima bili slobodni samo 1. i 21.maja,odnosno dva umjesto četiri dana. Takođe, podsjećamo da je u maju bio i vjerski praznik-Vaskrs, te da su na osnovu Zakona o svetkovanju vjerskih praznika vjernici pravoslavne vjeroispovijesti imali pravo na plaćeno odsustvo za Veliki petak i drugi dan Vaskrsa 3. i 6. maja.Očekujemo da će i njihov rad biti adekvatno plaćen.

Sindikat medija apeluje i na poslanike Skupštine Crne Gore da konačno uzmu u razmatranje Predlog izmjena Zakona o državnim i drugim praznicima, koji već duže čeka da dođe na dnevni red, a koji treba da uvede red i precizira angažman zaposlenih tokom praznika i njihovo plaćanje.

Glavni odbor Sindikata medija

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.