Saopštenja

Reagovanje povodom učestalih napada na novinare

Sindikat medija Crne Gore obavještava crnogorsku javnost, predstavnike međunarodnih institucija i Ministarstva unutrašnjih poslova da su se u posljednja dva mjeseca desila četiri, fizička i verbalna, napada na medijske radnike. Novinarima Monitora je prijetio i vrijeđao ih opštinski funkcioner Mile Šuković, spaljen je automobil novinara Dnevnih novina Uroša Radulovića, na zadatku je prebijen fotoreporter Vijesti Ivan Petrušić i prije dva dana je bačena bomba ispred kuće novinara Vijesti i Monitora Tufika Softića.

Podsjećamo da je Softić brutalno pretučen prije sedam godina i da do danas počinioci i nalogodavci napada nijesu pronađeni. Do sada ni jedan slučaj napada na novinare nije efikasno riješen, djela se ponavljaju, a apeli i osuda je sve što državni organi na svim nivoima preduzimaju da se s tom praksom prekine. Šta još Softiću kriminalci treba da urade da bi predstavnici vlasti prihvatili činjenicu da je njegov život ugrožen i našli način da ga zaštite?Nezainteresovanost države, koju možemo da shvatimo i kao njenu nemoć, pokazuje nam da nema ozbiljnih namjera da se stanje medijskih sloboda uzdigne na veći nivo.

Oni koji trenutno predstavljaju državu morali bi biti svjesni situacije u kojoj rade crnogorski novinari jer, iako zatvaraju oči i uši pred onim što nam se svakodnevno događa, brojne opomene iz međunarodne zajednice ne mogu ignorisati. Od ministra unutrašnjih poslova tražimo da nam dokaže da država nije kapitulirala pred kriminalom.

Tražimo da rasvjetljavanje ponovljenog napada na Tufika Softića bude prvi efikasno riješen slučaj ugrožavanja novinara. Dok se to ne desi svaki medijski radnik treba da zna da nije slobodan, da se ne može pisati o kriminalu i korupciji niti uopšte baviti našom profesijom, da crnogorsko društvo nije slobodno i da država neće da nas štiti. Nama ne trebaju pisma podrške i saopštenja za javnost onih koji treba da rade na rješavanju slučaja, kad već nijesu umjeli da ga preduprijede.

Treba nam akcija, i to ona koja će da da rezultat, jer smo ih do sada imali samo u najavi. Neko mora da snosi odgovornost i za ovaj, ali i za sve prethodne napade, jer iako ih ni policija ni tužilaštvo ne pominju mi ih nijesmo zaboravili. Zbog svega navedenog, Sindikat medija zahtjeva hitan prijem kod šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitje Drobniča, ovlašćenog predstavnika misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), te Ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića od kojih očekujemo konkretan doprinos povećanju bezbjednosti medijskih radnika.

Glavni odbor Sindikata medija

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.