Saopštenja

Saopštenje povodom sastanka s ministrom unutrašnjih poslova

Predstavnici Sindikata medija Crne Gore sastali su se s ministrom unutrašnjih poslova, Raškom Konjevićem, povodom sve češćih napada na novinare, a poseban akcenat je stavljen na napad na Tufika Softića kojem je 11. avgusta bačena eksplozivna naprava u dvorište porodične kuće. Predsjednica Sindikata medija Marijana Camović, potpredsjednik Novak Uskoković i članica Glavnog odbora Milena Perović Korać, saopštili su Konjeviću da očekuju da, za razliku od svih prethodnih napada na novinare, ponovljeni napad na Softića bude riješen.

Takođe, tražili smo da budemo upoznati s detaljima istrage i njenim napretkom. Predstavnici Sindikata su ministra upoznali i s jučerašnjim nasrtajem Vladimira Bebe Popovića na kolege iz “Vijesti”, što je peti napad na novinare u posljednja tri mjeseca. Sindikat medija zahtjeva da se slučajevi napada na novinare što hitnije riješe i smatramo da su za situaciju u kojoj se nalaze medijski radnici prvenstveno odgovorni istražni organi koji su svojim postupanjima stvorili atmosferu u kojoj je dozvoljeno bez posljedica nasrtati na novinare. Ministar Konjević je saopštio da će prioritet u radu Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova biti rasvjetljavanje svih napada na novinare kako bi se promijenila percepcija dijela javnosti da postoji nekažnjivost za takva postupanja. “Bezbjednost novinara i sloboda medija su od izuzetne važnosti za demokratske procese u Crnoj Gori. Svi slučajevi napada na novinare treba da budu temeljno istraženi”, kazao je Konjević.

Predstavnike Sindikata Konjević je obavjestio da će do kraja godine biti formirana komisija koja će se baviti utvrđivanjem propusta u istragama koje su pokrenute zbog napada na novinare, a činiće je predstavnici državnih organa, nevladinog sektora i medija. Kada je u pitanju napad na Tufika Softića koji se dogodio u avgustu, ministar je kazao da zbog istrage koja je u toku ne može govoriti o detaljima. Osvrćući se na napad na novinara Softića koji se dogodio 2007. godine, Konjević je napomenuo da je protok vremena od šest godina otežavajuća okolnost za sadašnji policijski rad i uspješno rješavanje tog slučaja.

On je ocijenio da su, prema informacijama koje je dobio, pojedine policijske radnje sprovedene tokom istrage 2007. godine mogle biti uspješnije.

Predstavnici Sindikata medija ranije su se istim povodom sastali sa predstavnicima Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i misije OEBS-a koje su obavjestili o uslovima u kojima rade crnogorski novinari i zatražili da, u skladu sa svojim nadležnostima, vrše pritisak na donosioce odluka u Crnoj Gori kako bi se takvo stanje promijenilo.

Glavni odbor Sindikata medija

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.