Saopštenja

Proglas protiv napada na novinare

Poštovane kolege i koleginice, poštovani građani i građanke,

Ovo je proglas protiv napada na novinare i medijske radnike u Crnoj Gori i protiv jalovih policijskih istraga bez rezultata.

Danas se navršavaju dva mjeseca od kada je bačen eksploziv u dvorište našeg kolege Tufika Softića. Prošlo je i sedam godina od kada je Softić prebijen, takođe ispred svoje kuće. Prošlo je i šest godina od napada na sportskog izvještača Mladena Stojovića i gotovo cijela decenija od ubistva glavnog i odgovornog urednika Dana Duška Jovanovića. Mjeseci i godine nijesu bili dovoljni da se ovi slučajevi riješe.

U toku je sudski postupak zbog napada na koleginicu Oliveru Lakić, ali ni tu nije utvrđen motiv. Ovo su samo neki od najetežih slučajeva, a desilo se još mnogo uvreda i nasrtaja na nas.

Mi novinari nijesmo bezbjedni iako radimo u javnom interesu. Insistiramo da nas policija i tužilaštvo zaštite i da omoguće da radimo slobodno i bez opasnosti po život i zdravlje nas i naših porodica.

Poštovane kolege i građani,

Napad na medijske radnike je napad na slobodu govora, napad na javnost i svakog građanina i kolegu koji sjutra mogu biti u istoj situaciji. Pitamo se ko je sljedeći jer su na meti svi oni koji se suprostavljaju kriminalu, korupciji i drugim društvenim devijacijama. Zato osuđujemo fizičke napade i na sve ostale građane koji su se desili posljednjih godina.

Zbog svega, od policije i tužilaštva tražimo:

– Brzu i efikasnu istragu i konačno otkrivanje izvršilaca i nalogodavaca napada na novinare s posebnim akcentom na utvrđivanje motiva;

– Pozivamo ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, direktora Uprave policije Slavka Stojanovića i vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Veselina Vučkovića da istraže i procesuiraju sve slučajeve verbalnih i fizičkih napada na novinare, a posebno one u kojima su učestvovali javni funkcioneri.

Pozivamo Evropsku komisiju da ne prestane da pita našu Vladu: Ko stoji iza napada na novinare?

Takođe, naše kolege pozivamo da budemo solidarni i da se aktiviramo u borbi za naša prava i bolji položaj, ostavljajući po strani politiku i podjele. Mediji jesu polarizovani, ali mi moramo biti iznad toga i moramo biti svjesni da fizički i verbalni, ali i ekonomski i socijalni, napadi kojima smo konstantno izloženi se tiču svih nas.

Glavni odbor Sindikata medija

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.