SafeJournalists

SJ: Opasne prijetnje upućene novinaru Aleksandru Stankovu

Aleksandar Stankov, novinar portala Južne vesti, dobio je nekoliko uznemirujućih, ali i prijetećih poruka od predsjednika Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora KiM, Sime Spasića, nakon nekoliko mjeseci uznemiravanja. U porukama Sima Spasić poručio je novinaru da njega i još neke njegove kolege iz drugih medija treba nabiti na kolac i da žali što neko od članova porodice novinara/ki nije ubijen.

Naime, uznemiravanje kolege Stankova počelo je još ranije na proljeće nakon što su Južne vesti objavile tekst o prostorijama koje je organizacija koju vodi Simo Spasić dobila na korišćenje od Grada Niša. Sve je kulminiralo u poslednjih par dana kada je novinar slučaj prijavio policiji i tužilaštvu, ali to nije spriječilo napadača da nastavi sa uzmeniravanjem i zastrašivanjem.

Tužilaštvo je već pokrenulo proces zbog svega što se dešavalo u prethodnih nekoliko mjeseci i slučaj okarakterisalo kao krivično djelo proganjanje.

Aleksandar Stankov za mrežu SafeJournalists rekao je: “Osjećam se uznemireno i ugroženo od prve poruke koja je stigla 29. avgusta, a sada je sve to samo pojačano nizom poruka koje su stigle nakon što je Spasić upozoren da ih ne šalje. Jasno je da ne odustaje i pored upozorenja policije. Javnost sam obavijestio dva puta u konsultaciji sa tužiocem i očekujem da se proces dovede do kraja u skladu sa zakonom.”

Predsjednik NUNS –a, Željko Bodrožić, pozdravio je brzu reakciju nadležnih organa i rekao je da se nada da će ovaj slučaj biti brzo procesuiran i da će počinilac biti adekvatno kažnjen, a javnosti poslata poruka da je ovakva vrsta ponašanja neprihvatljiva.

SafeJournalists mreža, koja okuplja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje prijetnje upućene Aleksandru Stankovu. Tražimo brzu i efikasnu istragu i adekvatnu kaznu za počinioca.

Mreža SafeJournalists će obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 06. 09. 2021.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.