SafeJournalists

SJ: Ekipa N1 napadnuta u Crnoj Gori tokom izvještavanja s protesta na Cetinju

Foto: Printscreen / Facebook stranica N1 BiH

Ekipu televizije N1 napala je na Cetinju, u nedjelju 5. septembra ujutro, grupa demonstranata koja dva dana protestuje protiv ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Reporterka N1 Aleksandra Tolj Ružić uživo je izvještavala o haotičnoj situaciji na ulicama Cetinja. Policija je neprestano bacala suzavac da rastjera demonstrante. Grupe građana koji su se razišli po ulicama, napale su televizijsku ekipu zbog snimanja i gađale ih kamenjem.

Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija najavljeno je za danas u osam sati ujutro u Cetinjskom manastiru, a tome su se od juče protivili demonstranti. Oni su zahtijevali da se ceremonija održi van Cetinja. Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije stigli su u manastir helikopterom, jer je grad bio blokiran. Na Cetinju su neredi od jutra, kamenje se baca prema policiji, zbog čega je bačen suzavac, čuli su se pucnji, a diže se i gust dim od zapaljenih guma na barikadama.

Mreža Safe Journalists osuđuje napad na televizijsku ekipu N1 i traži od policije da pronađe i privede one koji su ih danas napali.

Naša mreža je već upozorila da će tokom ustoličenja na Cetinju postojati mogućnost da novinari koji izvještavaju budu ugroženi. Nažalost, sve ukazuje na to da napetosti neće samo splasnuti, pa naša Mreža apeluje na predstavnike vlasti i policiju da učine sve što je u njihovoj moći kako bi spriječili dalje nasilje i krvoproliće.

Mreža Safe Journalists traži od policije da zaštiti novinare tokom protesta i spriječi nove incidente.

Obavijestićemo sve relevantne nacionalne i međunarodne aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke napad je na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 5.9.2021.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

 

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.