Saopštenja

Medijskim radnicima omogućiti da izvještavaju sa važnih događaja

PHOTO: pixabay.com

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) još jednom apeluje na predstavnike državnih organa i javne funkcionere da uvaže značaj posla koji obavljaju medijski radnici, čiji je osnovni zadatak izvještavanje u interesu javnosti. Poslednji primjeri, nažalost, pokazuju da nerazumijevanje i dalje postoji.

Naime, javnosti su juče plasirane cenzurisane fotografije nakon sastanka premijera Zdravka Krivokapića u vili “Gorica” s predstavnicima bezbjednosnog sektora. To ne bi bilo moguće da je fotoreporterima i snimateljima bilo dozvoljeno da prisustvuju događaju. Ovakva praksa već godinama postoji i to ne samo na državnom nivou, već i lokalne samouprave često koriste priliku da o svojim aktivnostima izvještavaju putem saopštenja i promotivnih fotografija, koje se iz njihovih kabineta šalju redakcijama.

SMCG ističe da je to nedopustivo jer medijski radnici nijesu samo transmiteri poruka javnih zvaničnika, niti njihove marketinške službe, već im je cilj da profesionalno izvijeste o njihovom radu. Ovakvim postupanjem direktno se povećava stepen cenzure i ograničava sloboda medija, ali i javnost ostaje uskraćena za važne informacije.

Prisustvo naših koleginica i kolega, fotoreportera, snimatelja, novinara i drugih medijskih radnika nužno je na svim važnim događajima, a naročito ukoliko je riječ o sastancima za koje vlada posebno interesovanje javnosti.

Podsjećamo da se SMCG i godinama unazad, prvenstveno kroz izmjene zakona, zalagao za jačanje autonomije zaposlenih u redakcijama, ali i prilikom obavljanja svakodnevnih radnih zadataka. Svjedoci smo da društveni ambijent otežava rad medija, ali bi državni organi svojim primjerom trebalo da pokažu da razumiju ulogu sedme sile u demokratskom društvu.

Glavni odbor Sindikata medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.