SafeJournalists

SJ: Nove prijetnje smrću novinarima/kama televizije N1 Srbija

Juče, 18. aprila 2022. godine na mejl beogradske redakcije N1 stigla je poruka prijeteće sadržine: “Vas govna plaćenička američka treba poklati ko štakore koliko lažete.” Ovo je samo jedna u nizu prijetnji i verbalnih napada koje trpe zaposleni u toj nezavisnoj medijskoj kući.

Direktor N1 Srbija televizije Igor Božić potvrdio je da je ovo još jedna u nizu prijetnji koje ova televizija dobija. “Možemo da kažemo da je ovo samo nastavak prijetnji koje primamo i da članovi redakcije osjećaju ugroženost kada dobiju ovako brutalne prijetnje”, rekao je Igor Božić.

Predsjednik Nezavinog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić osudio je nove prijetnje novinarima/kama N1.

„I ova prijetnja je rezultat dugogodišnje bezobzirne kampanje režima protiv Televizije N1 i novinara/ki te medijske kuće, a slični komentari i poruke su preplavili veći dio našeg javnog prostora – od Skupštine, preko prorežimskih medija do društvenih mreža. Godinama se vodi hajka na naše koleginice i kolege iz N1 i drugih nezavisnih i profesionalnih medija, pretvarajući ih na taj način u legitimne mete mnogim ostrašćenim i nasilju sklonim osobama. Nadam se da će nadležni organi pronaći nasilnika koji je uputio ovu opasnu prijetnju“, rekao je Bodrožić ovim povodom.

Mreža SafeJournalist koja predstavlja preko 8.200 medijskih radnika na zapadnom Balkanu, pridružuje se NUNS-u u osudi prijetnje upućene redakciji N1 Srbija. Mreža poziva nadležne institucije u Srbiji da djeluju i osiguraju bezbjednost novinara/ki. Takođe se nadamo da će nadležni brzo sprovesti cijeli postupak i kazniti počinioca.

SJ mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Pristina – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograde – Podgorica, 18.04.2022.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinara

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.