SafeJournalists

Regionalna Platforma: Zaustavite kampanju protiv N1 u Srbiji

regional-platform:-stop-campaign-against-n1-tv-in-serbia

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje alarmantno širenje pritisaka i zastrašivanja kojima je izložena televizija N1, njihov urednik Jugoslav Ćosić i novinar Miodrag Sovilj od strane državnih zvaničnika i provladinih medija.

Predsjednik Aleksandar Vučić, njegovi bliski saradnici i prorežimski mediji redovno napadaju N1 televiziju šireći dezinformacije o njoj čime podstiču neprijateljsko okruženje za novinare. Od početka 2019. godine Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je zabilježio 27 incidenata uperenih protiv N1 i njihovih novinara, uključujući dva fizička napada i tri verbalne prijetnje. Ostali uključuju različite vrste pritisaka, poput javnog zastrašivanja i etiketiranja, kampanja blaćenja, ali i distribuciju letaka koji impliciraju da je N1 strani medij, a Ćosić „plaćeni kosovski lobista“. To je dovelo do toga da je pravni zastupnik urednika N1 Jugoslava Ćosića najavio da će zatražiti formalnu procjenu Ćosićeve bezbjednosti.

Poslednji talas javnih napada označio je Miodraga Sovilja kao glavni razlog za prijem u bolnicu Aleksandra Vučića. U petak, 15. novembra, predsjednik Vučić održao je konferenciju za štampu tokom koje je Sovilj pokušao da dobije odgovore u vezi sa aktuelnom aferom trgovine oružjem u koju je kako se sumnja upleten otac ministra unutrašnjih poslova. Par sati kasnije, Vučić je primljen u bolnicu Vojno medicinske akademije. Uslijedio je talas napada protiv Sovilja.

“Situacija je izmakla kontroli – sada se novinar koji se usudio da postavi pitanja od javnog interesa javno krivi za pogoršanje zdravlja predsjednika” – rekao je Željko Bodrožić, predsjednik NUNS – a – “Nedostatak reakcija vlasti je alarmantan. Ne postoji osuda takve retorike, upravo suprotno: umjesto da se potrude da smire situaciju, najviši zvaničnici su često izvor zastrašivanja i ohrabruju takvo ponašanje“.

Regionalna platforma podržava NUNS u njihovim naporima da zaštite novinare i slobodu medija i poziva najviše zvaničnike da svojim primerom i ponašanjem zaustave dalje širenje dezinformacija o N1, njihovim novinarima i svim drugim medijima koji izvještavaju u javnom interesu. Nadležni organi treba da istraže sve oblike zastrašivanja, osiguraju da počinioci budu adekvatno kažnjeni i time obeshrabre nove napade i pritiske na novinare i medije.

Svaki napad na novinara predstavlja napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 19.11.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.