SafeJournalists

Regionalna Platforma snažno osuđuje način na koji je policija tretirala novinara Gordana Duhačeka

regional-platform-strongly-condemns-the-police-treatment-of-the-journalist-gordan-duhacek

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, snažno osuđuje način na koji je policija tretirala novinara portala Index, Gordana Duhačeka, koji je u ponedjeljak (16. septembra) uhapšen na Aerodromu Franjo Tuđman, zbog dva njegova posta na društvenoj mreži Twitter.

Kako navode iz portala Index, Duhaček je otišao na razgovor u policijsku stanicu u Ulici Heinzelova u Zagrebu dan prije nego što je priveden (15. septembra), a nakon što je obavješten da je osumnjičen za dva prekršaja. Uprkos tome što je saslušan, policija ga je uhapsila na aerodromu u ponedjeljak i odvela u Sedmu policijsku stanicu u Zagrebu, nakon čega je odveden u Sud za prekršaje u Zagrebu. Terete ga zbog dvije objave na svom ličnom Twitter nalogu i pušten je uz kaznu od oko 100 eura.

Jedan tvit je objavljen tokom ljeta 2018. godine, a drugi prije nekoliko sedmica. U prvom tvitu je govorio o ponašanju policije u Zadru, koristeći kontroverzni akronim „ACAB“, dok je u drugom tvitu na satiričan način obradio stihove pjesme „Vila Velebita“.

Regionalna platforma upozorava da je način na koji se policija ponašala prema Duhačeku neprihvatljiv i ne može se tumačiti nikako drugačije osim kao zastrašivanje. Regionalna platforma podržava Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u njegovim nastojanjima da zaštiti novinare i slobodu govora.

„Neprihvatljivo je da ljudi mogu biti hapšeni zbog objavljivanja postova na društvenim mrežama. Način na koji se to desilo nije prikladan za demokratsko društvo, naročito za članicu Evropske unije. U tom smislu, HND očekuje da se takve stvari u buduće ne dešavaju“, kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Podsjećamo da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava. Platforma će informisati sve institucije Evropske unije o ovom incidentu i tražiti njihovu reakciju.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 18.09.2019.

Udruženje/udruga BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.