SafeJournalists

Regionalna Platforma pozdravlja hapšenje napadača na Sadikovića

regionalna-platforma-pozdravlja-hapsenje-napadaca-na-sadikovica

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, pozdravlja efikasnu reakciju Uprave policije Crne Gore koja je identifikovala i privela dvojicu osumnjičenih za podmetanje eksplozivne naprave na automobilu u blizini kuće novinara Seada Sadikovića u Bijelom Polju.

Incident se dogodio 1. aprila oko ponoći kad su, kako se pretpostavlja, Ilhan i Hilmo Pepić iz Rožaja, bacili eksplozivnu napravu ispod automobila koji je bio parkiran ispred Sadikovićeve kuće, a koji ne pripada novinaru niti njegovoj porodici. Motiv za napad je, kako je saopšteno iz Uprave policije, prilog o muzeju Pepića u Rožaju koji je Sadiković emitovao u svojoj emisiji „Bez granica“ na televiziji Vijesti.

„Pozdravljamo akciju policije i to što je Tužilaštvo Pepićima odredilo pritvor od 30 dana ali ujedno podsjećamo da upravo te dvije institucije nisu ništa uradile kada je Sadiković više puta, od decembra 2017. godine kada je taj prilog emitovan, prijavljivao brojne prijetnje koje je dobijao na razne načine. Da su tada bili efikasniji do podmetanja eksploziva vjerovatno ne bi ni došlo. Takođe, efikasnost pripadnika Uprave policije je pokazala da kada hoće mogu da otkriju i napadače i motiv, što se nije desilo u brojnim prethodnim slučajevima napada na novinare koji su ostali neriješeni“, kazala je predsjednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović.

Regionalna platforma osuđuje svaki napad na novinare zbog posla koji obavljaju i podsjeća da su napadi i prijenje novinarima direktan napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informisani.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Od početka 2018. godine, Sindikat medija Crne Gore je evidentirao dva napada na novinare, od čega jedan slučaj prijetnje i drugi uništenje imovine.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.