Saopštenja

Pet godina borbe za bolji položaj zaposlenih u medijima

pet-godina-borbe-za-bolji-polozaj-zaposlenih-u-medijima

Sindikat medija (SMCG) danas obilježava pet godina rada. SMCG je zvanično osnovan 13. aprila 2013. godine i za kratko vrijeme postao je najveći granski sindikat u oblasti medija i najreprezentativnija organizacija u državi, koja okuplja skoro 600 zaposlenih iz više od 20 medija, što je oko 50 odsto od ukupnog broja medijskih radnika u Crnoj Gori. Naši članovi su zaposleni u privatnim medijima, lokalnim javnim emiterima i Javnom servisu Radio-televiziji Crne Gore.

SMCG je organizacija koja je prva počela javno da govori o radnim, socijalnim i ekonomskim pravima medijskih radnika. Ta tema, veoma nezgodna za državu i vlasnike medija, konačno je otvorena i sada javnost zna da je stanje u medijima loše, da su koleginice i kolege često uskraćene za osnovna prava iz rada, da su zarade ispod državnog prosjeka, da je trećina njih prinuđena da radi i druge poslove kako bi preživjeli.

SMCG smatra da je borba za veću slobodu medija potpuno bespredmetna ukoliko se ne poboljšaju osnovni socio-ekonomski uslovi i zarade medijskih radnika. U suprotnom, osim ugrožene egzistencije svih zaposlenih dobijamo novinare i novinarke koji su podložni uticajima, cenzuri i samocenzuri, kako bi zadržali posao, što dovodi do pada profesionalnih standarda i kvaliteta novinarstva, a čemu svjedočimo posljednjih godina.

Zahvaljujući isključivo SMCG, u oktobru prošle godine pokrenuti su pregovori sa Unijom poslodavaca o novom Granskom kolektivnom ugovoru za oblast medija.

Osim niskih zarada i pada profesionalnih standarda, veliki problem medijske zajednice u Crnoj Gori su i neriješeni napadi na novinare i imovinu medija. SMCG je zbog napada na novinare 2013. i 2014. godine organizovao dva protesta. Reaguje i prati sve nove slučajeve napada i kontinuirano poziva nadležne da riješe sve slučajeve ili makar podnesu odgovornost zbog svojih propusta.

Kako bi dao doprinos stvaranju objektivne slike o stanju slobode medija u Crnoj Gori, SMCG je tokom 2016. i 2017. godine sproveo dva istraživanja stanja medijskih sloboda i bezbjednosti novinara. To je prvi put da crnogorska organizacija sprovodi istraživanje te vrste. Ta aktivnost će se nastaviti.

Naš rad prepoznale su i Evropska (EFJ) i Međunarodna federacija novinara (IFJ), najbrojnije medijske organizacije u Evropi i svijetu, čiji je SMCG punopravni član od 2014. godine, a od 2016. ima i svog predstavnika u izvršnom odboru EFJ.

Naša vizija je Crna Gora kao demokratsko društvo u kojem medijski radnici bez straha i profesionalno rade u interesu građana. Zaposleni u crnogorskim medijima moraju biti zadovoljni uslovima u kojima rade jer samo tako će moći da objektivno informišu građane, bez straha da će biti predmet pritisaka zbog svog rada. SMCG će snažno nastaviti da se za to zalaže.

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.