Saopštenja

Policija neprofesionalno postupala u slučaju Miroslava Drobnjaka

police-acted-unprofessionally-in-miroslav-drobnjak’s-case

Savjet za građansku kontrolu rada policije usvojio je pritužbu Sindikata medija Crne Gore na rad policijskih službenika u slučaju novinara Miroslava Drobnjaka, dopisnika Večernjih novosti iz Pljevalja, kojem je 11. oktobra 2017. godine zapaljeno vozilo.

„Savjet je imajući u vidu da se u tri navrata obratio rukovodiocu Centra bezbjednosti Pljevlja tražeći relevatne informacije za obradu i zaključenje predmeta, i na iste nije dobijen odgovor, konstatovao da CB Pljevlja u radu na ovom slučaju nije ostvario očekivanu i potrebnu saradnju, u skladu sa odredbom člana 112 Zakona o unutrašnjim poslovima. S tim u vezi Savjet je ocijenio da je takav pristup CB Pljevlja doprinio pojačanom osjećaju nesigurnosti kod novinara Miroslava Drobnjaka, a što je Savjet pokušao preduprijediti i spriječiti kroz intenzivan i pažljiv rad na predmetu“, navodi se u Zaključku Savjeta, koji je potpisao predsjednik Zoran Čelebić.

U zaključku je konstatovano i da „policijski poslovi, u konkretnom slučaju, nijesu obavljeni sa definisanom i očekivanom profesionalnošću, i bez rezultata su u pogledu zaštite bezbjednosti i imovine novinara Miroslava Drobnjaka i pronalaženja učinioca predmetnog krivičnog djela te njihovog procesuiranja pred nadležne državne organe“.

U jednom od dopisa koji je Savjet uputio Centru bezbjednosti Pljevlja se navodi da je za njih neprihvatljivo „da zbog odsustva potrebnog i očekivanog senzibiliteta u postupanju policijskih službenika građanin Drobnjak, koji obavlja društveno odgovoran posao, u čitavoj situaciji bude izložen dodatnom pritisku i prijetnjama i da se suočava sa mogućnošću krivičnopravnog progona samo zato što je sarađivao sa policijom i informacijama joj pomogao da ispuni svoju zakonsku funkciju“.

Drobnjaku je automobil zapaljen u oktobru, mjesec kasnije vještak je dao mišljenje da je požar izazvan i da je automobil poliven benzinom i zapaljen. Državna tužiteljka u Pljevljima, Božidarka Gačević, je krajem decembra obavjestila Sindikat medija da je djelo kvalifikovala kao prekršaj koji se ne goni po službenoj dužnosti – uništenje i oštećenje tuđe stvari. Drobnjak je o toj odluci obavješten tek polovinom januara. On je zbog ovog slučaja više puta ispitivan u pljevaljskoj policiji, od čega jednom i poligrafski. Svi članovi njegove porodice su ispitani. Policija do danas nije rasvijetlila ovaj slučaj.

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.