SafeJournalists

Koalicija za slobodu medija i SafeJournalists mreža: Policija da ne napada novinare/ke, već da im omogući bezbjedan rad

Koalicija za slobodu medija i SafeJournalists mreža najoštrije osuđuju napade na novinare/ke i prekomjernu upotrebu sile od strane policije tokom jučerašnjeg protesta. Apelujemo na organizatore/ke protesta, učesnike/ce i policiju da omoguće novinarima/kama i medijskim radnicima/ca nesmetan i siguran rad, kako bi javnosti mogli vjerodostojno da prenesu dešavanja sa protesta.

Na juče održanom protestu u organizaciji koalicije “Srbija protiv nasilja”, tokom prenosa uživo, napadnuta je ekipa televizije Al džazira od strane policije. Novinarka ove televizije Jelena Glušac kaže da je jedan policajac uhvatio snimatelja za vrat i udaljio ga kako ne bi snimio hapšenje demonstranata.

“Policija je stigla brzo i po dvojica-trojica su hvatali jednog učesnika, obarali ga, onesposobljavali. Mi smo u tom trenutku bili uživo u programu. Gledali smo da se sklonimo i ne ometamo policiju, ali da budemo tu da sve prenesemo uživo. Tako da, ovo je bila reakcija na naše snimanje kada drže onog mladića uz onu kućicu. Tada je snimatelju s leđa prišao jedan pripadnik žandarmerije, uhvatio  ga za vrat i viknuo ‘Šta snimaš ovdje’, onako kroz zube. Na to sam odreagovala i rekla sam mu da smo mi novinari, na šta je on odgovorio da ne možemo da snimamo i da se pomjerimo”, objasnila je novinarka Al Džazire Jelena Glušac.

Novinara portala Nova.rs Andriju Lazarevića policajac je udario pendrekom po ruci. On je ispričao za televiziju Nova S da je izvještavao o tome šta se dešava na ‘rubu’ protesta kada je policijski kordon krenuo da potiskuje građane/ke i da ga je tada jedan pripadnik žandarmerije udario pendrekom po ruci iako mu nije bio na putu.

Fotoreporteru Bete je policajac pokušao da otme kameru iz ruku, međutim incident se na sreću završio bez ozbiljnih posledica.

Takođe, policija je bacajući suzavac na demonstrante ometala novinare/ke u obavljanju posla.

Na protestu je zabilježeno još nekoliko incidenata, a prikupljanje informacija o tome i dalje je u toku.

Koalicija za slobodu medija i SafeJournalists mreža najoštrije osuđuju ove napade i pozivaju nadležne organe da identifikuju i pokrenu postupak protiv lica iz Ministarstva unutrašnjih poslova koji su fizički nasrnuli na novinare/ke dok su izvještavali sa događaja od javnog značaja.

Policajci su dužni da novinarima/kama i medijskim radnicima/ama omoguće bezbjedan rad, pruže potrebne informacije i sarađuju kako bi kretanje novinara/ki i njihovih ekipa bilo nesmetano. Podsjećamo da slučaj brutalnog prebijanja novinara Žikice Stevanovića od strane pripadnika žandarmerije iz jula 2020. godine i dalje nije dobio pravni epilog. Pored nadležnog javnog tužilaštva, slučajem se bavi i unutrašnja kontrola policije koja ni nakon tri godine nije okončala postupak kontrole.

Pozivamo novinare/ke i medijske radnike/ce da odmah prijave policiji i novinarskim udruženjima sve napade kako bi se postupilo u skladu sa mehanizmom prijavljivanja i gonjenja počinilaca ustanovljenim u okviru Stalne radne grupe za bezbjednost novinara. Novinari napade mogu prijaviti na NUNS -ov  broj telefona 060/688-22-31 koji je aktivan 24 sata.

Podsjećamo da, kako bi izbjegli eventualne incidente na protestima, novinari/ke treba da budu vidljivo obilježeni. “PRESS” prsluci se mogu preuzeti u kancelariji NUNS-a, Resavska 28/2 u periodu od 10 do 17 sati ili se javite na naše telephone kako bismo organizovali drugu vrstu isporuke.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

 

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 25.12.2023.

 

Koalicija za slobodu medijia: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

SafeJournalists mrežu: Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore

 

Na ovom linku pogledajte playlistu webinara o Izvještavanju iz neprijateljskog okruženja, na kojima su predstavljene: Osnovne principe i etiku izvještavanja; Priprema: Oprema, zaštitna sredstva, preventivne mjere; Taktike policije i demonstranata i kako im se prilagoditi; Razlika u pristupu između izvještača i snimatelja; Verbalna i neverbalna komunikacija; Kako po spoljnim znacima prepoznati namjere učesnika; Hapšenja; Tehnika osnovne prve pomoći i dodatna pitanja i odgovori.

 

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.