SafeJournalists

SafeJournalists: Osuda prijetnji i napada na novinare/ke u Sjevernoj Makedoniji i Srbiji

SafeJournalists mreža najoštrije osuđuje prijetnju po život osnivača Civil Media Džabira Derale u Sjevernoj Makedoniji, kao i napad na novinara televizije N1 Mladena Savatovića tokom direktnog prenosa protesta u Beogradu.

Osnivač Civil Media Džabir Derala dobio je prijetnju u komentaru na svoju objavljenu kolumnu na zvaničnoj Fejsbuk stranici „Nove TV Web”, gdje je profil po imenu Aleksandar Antić napisao komentar: „Budi vidljiv, gnjido, metak će te stići bez obzira gde se nalazi.“

Udruženje novinara Makedonije (UNM) je ovu prijetnju prijavilo Ministarstvu unutrašnjih poslova, a apel je upućen Odjeljenju za kompjuterski kriminal i digitalnu forenziku pri Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ove vrste prijetnji po život su krivična djela koja su obuhvaćena Krivičnim zakonikom u Sjevernoj Makedoniji, za koja je predviđena zatvorska kazna za počinioce. Ministarstvo unutrašnjih poslova i Državno tužilaštvo trebalo bi da ih odmah istraže i procesuiraju kako bi kaznili one koji krše zakon i spriječili ovakva krivična djela u budućnosti.

Novinar televizije N1 Mladen Savatović napadnut je tokom izvještavanja uživo sa protesta. Kako kaže, nepoznati muškarac ga je ometao i dobacivao mu, da bi zatim i fizički nasrnuo na njega.

„To je bilo usred uključenja. On je tu došao i stao. Vikao je nešto ‘foks, foks’ i onda se polako primicao. Kada sam shvatio da će probati da uskoči ispred kamere ili da me napadne usred lajva, onda sam ga pitao ‘šta konkretno čekate’, nakon čega je on bio nepristojan i unio mi se u lice. Ja sam tada reagovao u afektu, rekao sam mu da će ga policija pronaći, misleći da će on da pobjegne. Međutim, on je još više skočio i tada su građani koji su bili tu pritrčali u pomoć“, opisao je Savatović Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) događaj od sinoć. On kaže da je na licu mjesta bilo nekoliko pripadnika policije u civilu, ali da oni nisu reagovali i preduzeli radnje u obezbjeđivanju mjesta i istraživanju slučaja. Kako navodi,  pozvao je policiju koja se pojavila desetak minuta posle incidenta, ali je napadač u međuvremnu pobjegao. Policija je sačinila bilješku i uputila novinara da sjutradan ode u policijsku stanicu kako bi prijavio napad.

Više javno tužilaštvo u Beogradu juče je saopštilo povodom napada da je formiralo predmet zbog „postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo Nasilničko ponašanje na javnom skupu“.

„Ove prijetnje su direktni napadi ne samo na novinare kojima su se desili, već i na samu suštinu slobode štampe i demokratije u obje zemlje. Pozivamo vlasti da djeluju brzo i odlučno u kažnjavanju počinilaca prema nacionalnim zakonima. Uvijek ćemo se zalagati za bezbjednost novinara/ki i osnovno pravo na slobodu govora. Solidarni smo sa našim kolegama i opiremo se svakom obliku prijetnje ili nasilja nad novinarima/kama.”, kaže Dragan Sekulovski, direktor SafeJournalists mreže.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja medijske profesionalace na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svojim članovima AJM-u i NUNS- u oštroj osudi prijetnji upućenih novinarima, kao i osudi fizičkog napada na novinara. Mreža poziva nadležne institucije u Sjevernoj Makedoniji i Srbiji da odmah reaguju, pronađu i adekvatno kazne počinioce i na taj način pokažu riješenost da zaštite medijske radnike/ce.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovim slučajevima.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

 

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 27.12.2023.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.