SafeJournalists

Brza reakcija srpske policije pozitivan znak

brza-reakcija-srpske-policije-pozitivan-znak

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje fizički napad na kamermana Vladetu Uroševića i novinara Danila Mašojevića sa televizije Prva. Takođe, pozdravlja brzu reakciju srpske policije koja je uhapsila osumnjičenog ubrzo nakon napada.

Danilo Mašojević i Vladeta Urošević imali su zakazan intervju sa gradonačelnikom Leskovca. Nakon što su stigli, nepoznati muškarac iz obližnjeg lokala počeo je da viče i da im prijeti, a zatim je svojim automobilom blokirao vozilo TV ekipe. Kada su počeli da iznose opremu iz auta, čovjek je izudarao snimatelja Uroševića i nanio mu lakše tjelesne povrede glave.

Incident je prijavljen policiji, a nekoliko sati kasnije osumnjičeni je uhapšen.

U NUNS–ovoj bazi podataka od početka 2018. godine ovo je drugi registrovani fizički napad na novinare dok je broj verbalnih prijetnji i pritisaka mnogostruko veći i iznosi 29.

„Uprkos brzoj policijskoj reakciji u ovom slučaju, upozoravamo da je ovako veliki broj pritisaka i napada na novinare posljedica njegovanja politike nekažnjivosti napadača“,  izjavio je Slaviša Lekić, predsjednik NUNS-a i dodao: „Država i njeni zvaničnici ne šalju jasnu poruku da je u potpunosti neprihvatljivo na bilo koji način obračunavati se sa novinarima koji obavljaju svoj posao.“

Regionalna platforma podržava NUNS i njegove napore da zaštiti novinare i slobodu govora i poziva međunarodne organizacije da izvrše dodatni pritisak na vlasti u Srbiji da pokažu punu posvećenost okončanju politike nekažnjivosti u zemlji, osiguraju bezbjednost novinara i poštuju slobodu izražavanja i slobodu medija.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 17.04.2018.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.