Tematski članci

Uspješna prva Škola digitalnog sindikalizma

Foto: EU Info Centar

Sindikat medija crne Gore (SMCG) organizovao je tokom septembra, oktobra i novembra 2021. prvu Školu digitalnog sindikalizma.

Škola je dio programa “Union to Union – Recruitment and Organizing campaign in CEE 2021”, koji se sprovodi uz podršku Međunarodne federacije novinara (IFJ), Union to Union-a i Sindikata novinara Švedske.

Za Školu se prijavilo 23 polaznika/ca, a serifikate o završenom programu dobilo je njih 14.

U okviru Škole održano je osam tematskih predavanja iz oblasti sindikalizma i digitalnih medija. Prvo predavanje, na temu „Osnove sindikalizma“ održala je zamjenica generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata, Ivana Mihajlović. Drugo predavanje ticalo se promjena u novinarskoj profesiji („Odnos ‘starog’ i ‘novog’ novinarstva”), a govorila je novinarka Dragana Žarić. Treće predavanje održala je stručna saradnica SMCG, Kristina Pašić, koja je učesnicima govorila o digitalnim vještinama. Docent na Univerzitetu Crne Gore, dr Vuk Vuković, održao je predavanje na temu „Podkast – nova šansa za akciju“. Peto predavanje održala je finansijska analitičarka Ana Nives Radović na temu „Digitalna ekonomija i zapošljavanje mladih“. Pravnik Mirko Bošković govorio je o autorskim pravima na internetu, a stručni saradnici SMCG, Bojana Laković Konatar i Dražen Đurašković, predstavili su uslove rada u digitalnim medijima, s fokusom na „kovid krizu“ i „teleworking“ (rad od kuće). Posljednje predavanje održao je fotoreporter Boris Pejović, koji je govorio o uslovima rada fotoreportera u digitalnom dobu.

Polaznici/e Škole digitalnog sindikalizma dobili su mogućnost i da učestvuju u takmičenju, čiji je cilj bio da kod mladih probudimo interesovanje za sindikalne teme. Na zadatu temu, „Mladi, sindikalizam i…“, pristiglo je devet radova (infografici, članci, komentari, video i fotografije). Žiri u sastavu: predsjednica SMCG Marijana Camović Veličković, potpredsjednik SMCG i urednik u Televiziji Vijesti Radomir Kračković, i istraživačica Bojana Laković Konatar, nagradio je tri polaznice Škole: Anđelu Ašanin, Tanju Ceklić i Andreu Čvorović.

Ašanin je sprovela anketno istraživanje o mladima i sindikatu i rezultate predstavila na odličnom infografiku. Podaci do kojih je došla koristiće i Sindikatu medija u budućem djelovanju. Ceklić je napisala članak o frilenserima, sjajno uočivši izazove koji čekaju sindikate u procesu digitalizacije poslova. Čvorović je kreirala zanimljiv video, čiji je fokus izumiranje štampanih medija.

Poziv za Školu digitalnog sindikalizma upućen je svim mladim ljudima koje zanima rad u medijima. Očekivano, među njima su dominirali studenti/kinje društvenih nauka.

U prijavama su polaznici/e teme “Digitalne vještine” i “Odnos tradicionalnog i ‘novog’ novinarstva” označili kao oblasti koje ih najviše zanimaju.

Na pitanje “Koliko su Vam bliske teme Škole”, koje smo im poslali putem onlajn ankete, više od 13 posto polaznika/ca kazalo je da uopšte nijesu upoznati sa sindikalizmom i digitalnim medijima, što je za SMCG bio poseban izazov.

Većina polaznika Škole je u završnoj poruci (izlazna anketa) napisala da su ovakve obuke, treninzi i predavanja veoma potrebni mladima i da ih treba nastaviti. Na pitanje – koja im je tema bila najinspirativnija, većina polaznika je odgovorila da su to autorska prava (28,5 %). Ostali su naveli da su to bile teme: „staro“ i „novo“ novinarstvo, digitalna ekonomija, sindikalizam i fotonovinarstvo.

Na pitanje da, na skali od 1 do 5, ocijene znanje stečeno u Školi digitalnog sindikalizma, 75 posto polaznika/ca dalo je “peticu”, a 25 posto “četvorku”. Ubjedljiva većina tvrdi da je Škola sasvim ispunila njihova očekivanja.

SMCG planira da Škola digitalnog sindikalizma postane tradicionalna.

 

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.