Tematski članci

Nagrade vjetar u leđa mladim novinarima

nagrade-vjetar-u-ledja-mladim-novinarima

Da za postizanje uspjeha i bavljenje istraživačkim novinarstvom nijesu potrebni velika redakcija i brojni resursi, pokazuje i mladi novinar portala Fos media, Danilo Ajković. Danilo, koji je u ovom mediju angažovan od njegovog osnivanja (početkom 2017. godine), je samo tokom 2017. i 2018. godine dobio čak tri priznanja za svoj rad: Godišnju nagradu Udruženja novinara Crne Gore za 2017. godinu, kao i dvije nagrade za istraživačke priče koje su dodijelile Centar za građansko obrazovanje, u novembru, i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) u decembru 2018. godine.

U novinarstvu, kojim je oduvijek želio da se bavi, se brzo pozicionirao ali otkriva da je u taj u posao ušao kada je to najmanje očekivao.

”Od malena sam pratio informativne programe, kako novinari izvještavaju sa određenih događaja, na koji način se „pakuje“ Dnevnik… Kad sam imao 16 godina završio sam novinarsku školu, gdje sam imao priliku da se oprobam pred kamerama i da polažem ispit pred tadašnjim urednicima i direktorima crnogorskih medija. Dobio sam desetku i nedavno sam pogledao taj video snimak koji i dalje čuvam. Bila je zanimljiva retrospektiva sa distance od nekih 13 godina”, otkrio je Danilo, koji je po struci pravnik.

U međuvremenu se bavio drugim poslovima koji su mu omogućili da stekne uža znanja iz oblasti ustavnog prava, funkcionisanja pravosudnog sistema i najviših pravosudnih tijela, poštovanja ljudskih prava u ustanovama zatvorenog tipa, komunikacije sa medijima i rada sa djecom. Takođe, u vrijeme kada je dobio ponudu za radni angažman u portal Fos Media, imao je drugi posao kojim je, kako je rekao, bio zadovoljan.

”Ipak, ovo je bila neka nova priča, i upravo danas sa tim ljudima dijelim dobar dio dana. Kroz portal brže nego kroz ijedan drugi medij plasirate informacije, što je prednost u odnosu na takozvane tradicionalne medije, jer smo danas svi vezani za svoje mobilne telefone”, istakao je Ajković.

Prema njegovim riječima, najveća mana, a ujedno i prednost portala je brzina. Novinari portala, sa jedne strane, izvještavaju uživo u svakom trenutku i prenose informacije o događaju koji se u tom trenutku dešava. Ali, pojašnjava, da to nosi i ogromnu odgovornost, kao i opasnost od moguće greške.

”Često nemamo vremena za provjeru, a provjera informacija je u ovom poslu nužna. Vjerovatnoća da će doći do greške raste ako se radi o udarnim vijestima, a u Crnoj Gori imate makar po jednu udarnu vijest ne na mjesečnom ili nedjeljnom, već na dnevnom nivou. To traži novinare koji u datom trenutku mogu da dođu do tačne informacije, da informaciju ne prenesu na iskrivljen način i da uz sve to pruže i video i sliku”, pojasnio je on. Danilo ističe da je za to potreban tim ljudi, na koji se možete osloniti, da bi posao bio odrađen na kvalitetan način.

Kako i sam priznaje, zbog svakodnevnih dešavanja na društveno-političkoj sceni, novinari imaju sve manje vremena da se posvete ozbiljnim istraživačkim pričama. Čak i kada ga nađu, i ma koliko priča bila važna, zbog užurbanog načina života, nekada te priče promaknu građanima. Upravo zato su mu, ističe, nagrade koje je dobio važne.

”Najveći značaj priznanja vidim u tome što se ponovo aktuelizuje tema i pravi se pritisak u javnosti da se određeno pitanje istraži ili se građani dodatno edukuju i informišu kako bi bili svjesniji svojih prava. Osim toga, kada ste početnik u određenoj profesiji, nagrade vam daju vjetar u leđa za projekte koji su pred vama”, naglasio je Ajković.

Iskustvo ga je, kako kaže, naučilo da istraživačko novinarstvo, kada se njime bavite pored rada na portalu, traži i određene žrtve ”ali za novinara je najveća nagrada kada javnosti predstavi nešto čemu je posvetio veliko vrijeme i što je zasnovano na argumentima i prikupljenim dokazima”.

”Još ako dovede do određenog napretka, odnosno rješavanja problema, onda je njegova misija u potpunosti uspješna”, istakao je on.

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.