Aktivnosti

Opština Ulcinj nema sluha za probleme lokalnog radija

opstina-ulcinj-nema-sluha-za-probleme-lokalnog-radija

Predstavnici Opštine Ulcinj, prema riječima zaposlenih RTV Ulcinj, nemaju sluha ali ni rješenje za izuzetno tešku situaciju u tom lokalnom javnom emiteru.

Predsjednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović i članica Glavnog odbora Kristina Ćetković razgovarale su u utorak 8. decembra sa predstavnicima zaposlenih RTV Ulcinj o mogućem priključenju i osnivanju sindikalne organizacije, kao i načinima informisanja javnosti o teškom položaju u kojem se nalaze zbog nemarnog odnosa Opštine Ulcinj prema obavezama.

Za 2018. godinu od budžetom planiranih 130.000 eura, Radio Ulcinj je dobio manje od 50 odsto tog iznosa i zaposlenima se sada duguje oko 15 neto zarada, a porezi i doprinosi nisu uplaćivani više godina.

Iako su većinom posljednji na spisku za isplatu, a ujedno i u organizacionom smislu najmanji prema kojima Opština Ulcinj ima zakonske obaveze, zaposleni plate čekaju kao milostinju i u takvoj situaciji se nalaze duže od deset godina.

Zbog neizmirivanja poreza i doprinosa, od Opštine Ulcinj su pred praznike obaviješteni da uskoro slijedi blokada računa, a moguć je i stečaj.

Da funkcionišu u neregularnim uslovima govori i činjenica da je mandat Savjeta RTV Ulcinj istekao u aprilu 2017. godine, članovi nisu razriješeni funkcija, a novi Savjet još nije formiran. Takođe, još nije potpisan ugovor o programskim sadržajima između Opštine Ulcinj i RTV Ulcinj kojim bi se definisale obaveze potpisnica iako je to zakonska obaveza prema Zakonu o elektronskim medijima.

Iako se radi o prvom dvojezičnom mediju u Crnoj Gori, kao i jednom od najstarijih lokalnih medija, više od 15 godina u redakciji nije zapošljen novinar, te sa velikim izazovima zaposleni održavaju informativni program i kreiraju i proizvode medijski sadržaj.

Podsjećamo, kako funkcionere, tako i javnost, da je postojanje lokalnih javnih emitera od nemjerljivog značaja za lokalno stanovništvo u svim opštinama koje su se odlučile da osnuju tu vrstu medija, te da oni nisu konkurencija komercijalnim medijima i ne mogu funkcionisati na isti način.

Zbog svega navedenog pridružujemo se naporu kolega i koleginica iz RTV Ulcinj i apelujemo na nadležne da preduzmu neophodne korake imajući u vidu sljedeće: da se zaposlenima duguje oko 100.000 eura za poreze i doprinose (period od najmanje tri godine), da im se duguje 15 neto zarada, da im je tokom 2018. godine uplaćeno svega devet plata i da je dopisom najavljena blokada računa.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.