Saopštenja

Opština da počne da izmiruje obaveze prema Radiju Ulcinj

opstina-da-pocne-da-izmiruje-obaveze-prema-radiju-ulcinj

Povodom situacije u kojoj se nalaze koleginice i kolege iz lokalnog javnog emitera RTV Ulcinj Sindikat medija Crne Gore (SMCG) pisao je danas predsjedniku Opštine Ulcinj Ljoru Nrekiću i direktoru Poreske uprave, Miomiru M. Mugoši.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Zaposleni u Lokalnom javnom emiteru Radio Televizija Ulcinj su nas obavijestili o teškom položaju u kojem se nalaze već godinama, a koje je kulminiralo tokom 2018. godine. Naime, tokom prošle godine je Opština Ulcinj uplatila svega oko 40 odsto planiranih sredstava, a nije potpisan ni ugovor o programskim sadržajima i na taj način je prekršen Zakon o elektronskim medijima.

Sindikat medija Crne Gore se tim povodom obratio predsjedniku Opštine Ulcinj Ljoru Nrekiću i direktoru Poreske uprave Miomiru M. Mugoši.

Postojanje lokalnih javnih emitera je od nemjerljivog značaja za lokalno stanovništvo u svim opštinama koje su se odlučile da osnuju tu vrstu medija. Lokalni javni emiteri, po prirodi stvari i obavezama koje su im propisane zakonima, nisu konkurencija komercijalnim medijima. Njihove obaveze su drugačije, odgovornost veća i nisu na tržištu kako bi ostvarivali profit i sami sebe finansirali i upravo je tu odgovornost Opštine Ulcinj ogromna. Ukoliko Opština ne ispunjava svoje obaveze to direktno utiče na opstanak tog medija i Sindikat medija ovom prilikom apeluje da se promjeni odnos prema RTV Ulcinj kako ne bi došlo do njegovog gašenja.

Podsjećamo:

–      Da se zaposlenima u RTV Ulcinj duguje oko 100.000 eura za poreze i doprinose (period od najmanje tri godine);

–      Da se zaposlenima u RTV Ulcinj duguje 15 neto zarada;

–   Da im je tokom 2018. godine uplaćeno svega 9 zarada (a da je, primjera radi, u istom periodu zaposlenima u Opštini Ulcinj uplaćeno 18 zarada);

–    Da je Opština Ulcinj tokom 2018. godine od budžetom opredjeljenih 130.000 eura, RTV Ulcinj uplatila svega oko 50.000 eura ili oko 40%;

–   Da je Opština Ulcinj još početkom 2018. bila u obavezi, u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima, da potpiše ugovor o finansiranju programskih sadržaja, a to još nije urađeno.

Ako se navedenim, materijalnim, problemima dodaju i kadrovski (u RTV Ulcinj radi svega 10 zaposlenih) i tehnički, jasno je da bez što hitnije pomoći ovom mediju prijeti gašenje, a smatramo da to nije ni u čijem interesu. Zato je SMCG apelovao da Opština obrati pažnju na RTV Ulcinj i da im pomogne tako što će početi da izmiruje obaveze prema njima.

Više iz:Saopštenja