Tematski članci

Naša snaga je u timskom radu

nasa-snaga-je-u-timskom-radu

Portal Radija Berane osnovan je u martu 2017. godine sa namjerom da se unaprijedi sadržaj koji nudi taj lokalni javni emiter. Glavna i odgovorna urednica Milena Bubanja-Obradović kazala je da je sve počelo dvije godine ranije, osnivanjem Facebook stranice na kojoj su postavljali audio zapise priloga i gostovanja, koja su emitovana na Radiju. Kako je publika bila zainteresovana za te sadržaje, odlučili su da naprave besplatnu verziju sajta. Na taj način su prvenstveno htjeli da dopru do mlađe publike, koja je uglavnom nezainteresovana za tradicionalne medije.

”Prvo smo napravili besplatnu verziju na wordpress-u, a na godišnjicu tog starog portala, marta 2018, startovao je novi redizajnirani portal”, ističe Bubanja Obradović, koja je inače i potpredsjednica Sindikata medija Crne Gore.

Dodala je da su profesionalizaciju portala finansirali projektom, podržanim od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država ”Unaprijeđenje vještina korištenja interneta i društvenih mreža”.

Portal do skoro nije imao svoju redakciju, već su svi radili u okviru velike radijske redakcije. Nakon što je portal redizajniran formirana je i redakcija portala, sa dva zaposlena. Bubanja-Obradović objašnjava da se i ostale kolege uključuju, ali da njihov rad nije primarno vezan za portal.

Početak je, ističe ona, bio najteži, jer su morali da postave temelje i rade sa ograničenim resursima. Portal su pokrenuli entuzijazmom mladih novinara/ki, pa je i bio prihvaćen kao ”novotarija i ‘zanimacija’ ovih kolega”. Tako je bilo sve dok nijesu dobili projekat podržan od Ambasade SAD, što je ujedno bio i prvi put da jedan lokalni mediji bude nosilac projekta koji oni finansiraju, ali i prvi projekat koji je Radio Berane realizovao.

”Formiranjem redakcije portala okolnosti su se promijenile, pa su kolege počele više da se uključuju i učestvuju u radu. Ipak, ne treba im zamjerati jer rad na portalu je samo jedan dio rada u Radiju, tako da za one koji su angažovani predstavlja još jednu obavezu, a ne podrazumijeva veću zaradu”, kazala je Milena.

Ipak, uspjeli su da se pozicioniraju, ali se, kako kaže, i dalje trude, napreduju i nadograđuju portal.

”Imati portal koji se bavi lokalnim temama ima svoje prednosti, jer to otvara mogućnosti da se teme od značaja za naše sugrađane/ke stavljaju u fokus. Otvorilo je mogućnost da veliki broj naših sugrađana/ki koji nisu u Beranama ima informacije iz svog grada. Sa druge strane, upravo ta ograničenost na lokalne teme, nekad bude izazovna jer treba stvarati priče u kontinuitetu i biti dovoljno domišljat da, čak i onda kada nema dešavanja, imate dovoljno interesantnih tekstova”, pojasnila je Bubanja- Obradović.

Brojke im, kazala je na, pokazuju da su njihovi planovi i očekivanja višestruko nadmašeni. Dodaje i da je stari portal Radija Berane postigao određeni uspjeh koji, obzirom na ograničene tehničke mogućnosti, nije zanemarljiv, ali da je očigledno da je novi portal uspješniji.

”Za osam mjeseci bilježimo oko 850 hiljada posjeta i oko pet hiljada pratilaca. Neki od tekstova imaju domet do 40 hiljada ljudi. Ove brojke nas naročito ohrabruju, jer nismo promovisali Portal putem društvenih mreža, već su to namjerne posjete”, otkrila je glavna i odgovorna urednica ovog medija.

Bubanja-Obradović smatra da je pokretanje portala uspjeh sam za sebe, jer su u digitalnom dobu online servisi, koji prate rad lokalnih medija, neophodni. Na taj način, portali su za mnoge medije slamka spasa, koja osigurava njihov opstanak.

”Opipljiv rezultat je broj posjeta koji, u poređenju sa drugim portalima ovog tipa, pokazuje da smo uspjeli da se pozicioniramo visoko”, zaključila je ona.

Prema njenim riječima, lokalni javni emiteri nisu u dobroj poziciji, pa rad u njima nije san za novinara/ku. Naprotov, loša finansijska situacija u velikoj mjeri utiče na uslove rada i motivaciju zaposlenih da uđu u neki novi projekat koji nije dodatno plaćen.

Jedan od najvećih problema sa kojima se suočavaju jeste loša tehnička opremljenost, a prema Mileninim riječima, oprema koju imaju je stara i neadekvatna, što im otežava svakodnevni rad i kreiranje multimedijalnih formi.

”Drugi, ne manje važan, problem je mali broj zaposlenih koji nameće da novinar/ka mora imati puno različitih znanja i vještina kako bi završio/la posao. To dovodi do čestog prekovremenog rada, rada vikendima i slično”, objasnila je ona i dodala da je bilo nekoliko neuspješnih pokušaja sabotiranja rada tog medija. Bubanja-Obradović je dodala i da se portal nedavno suočio i sa hakerskim napadom koji je, na nekoliko dana, ”oborio” portal.

Formulu za uspjeh portala Radija Berane, glavna i odgovorna urednica ovog medija vidi u tome što su ga pokrenuli mlađi ljudi, koji su prije nekoliko godina počeli da rade u Radiju. To je, kako kaže, uticalo da Portal, uprkos svim problemima, funkcioniše uspješno.

”Na krilima nove snage on se razvijao i donosio neke nove mogućnosti. Dobili smo portal koji nam omogućava da prihodujemo putem marketinga i da ga na taj način učinimo održivim. Da bi ova priča postala uspješna zaista jeste bilo potrebno puno motivacije, ali naša snaga je upravo u timskom radu i podršci koju imamo od menadžmenta Radija”, zaključila je ona.

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.