Saopštenja

Purišić pozvao poslodavce da ponovo uspostave dijalog o GKU za oblast medija

purisic-pozvao-poslodavce-da-ponovo-uspostave-dijalog-o-gku-za-oblast-medija
kodex.me

Predsjednik Socijalnog savjeta Crne Gore i ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić pozvao je poslodavce da uspostave ponovo socijalni dijalog sa Sindikatom medija i Sindikatom informativne grafičke i izdavačke djelatnosti, o novom granskom kolektivnom ugovoru (GKU) za oblast medija.

On je to uradio reagujući na zajedničko saopštenje dva sindikata u kome se javnost informiše da su poslodavci jednostrano prekinuli pregovore o novom GKU jer „predstavnici medija nijesu uspjeli da usaglase svoje stavove“.

Purišić u dopisu, koji je dostavljen poslodavcima i predstavnicima oba sindikata, ističe da „preporučuje i ohrabruje“ ponovno uspostavljanje socijalnog dijaloga u ovoj oblasti.

„Evidentno je da dosadašnje kolektivno pregovaranje nije dalo opšte prihvatljive ishode, stoga preporučujem, ohrabrujem i pozivam sve socijalne partnere u sektoru medija da ulože dodatne napore u kontinuirane razgovore kako bi izgradili i održali međusobno povjerenje i time doprinijeli kvalitetu rada kako zaposlenih tako i poslodavaca u ovoj grani djelatnosti“, navodi se u dopisu koji potpisuje Purišić.

On je podsjetio sve učesnike socijalnog dijaloga da je Crna Gora 2006. godine postala punopravni član Međunarodne organizacije rada i tako prihvatila sva prava i obaveze koje proizilaze iz članstva a koje se, između ostalog, odnose i na organizovanje i kolektivno pregovaranje.

Dva granska sindikata su, početkom decembra, obavijestila članstvo i javnost da ih je Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG),  kao organizacija ovlašćena da kolektivno pregovara u ime poslodavaca, informisala da predstavnici medija nisu uspjeli da usaglase svoje stavove zbog čega pregovori moraju da budu prekinuti. Sindikati su obaviješteni da “u ovom trenutku očigledno nema neophodnih pretpostavki za nastavak pregovora, ali da će UPCG, na eventualni signal o spremnosti poslodavaca iz ove grane djelatnosti na nastavak pregovora, djelovati prema sindikatu informacijom u najkraćem roku”.

Sindikat medija i Sindikat informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti su o ovom problemu obavijestili predsjednike Crne Gore, Vlade, Skupštine, Socijalnog savjeta, ministra rada, ali i Misiju OEBS-a u Crnoj Gori, Delegaciju Evropske unije u Crnoj Gori, kao i ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Holandije, Francuske, Njemačke i Austrije.

 

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.