Tematski članci

Mihajlović: Digitalizacija donosi nove izazove za sindikalni pokret

Photo: Pixabay.com

Veliki izazov za sindikate, ne samo u Crnoj Gori, nego i u Evropskoj uniji, je pronaći načine da se zaštite novi oblici rada koje donose digitalizacija i globalizacija.

To je poručila zamjenica generalnog sekretara Unije slobodnih sidnikata Crne Gore, Ivana Mihajlović, tokom predavanja na Školi digitalnog sindikalizma. Prema njenim riječima, posebno je ranjiva rastuća grupa frilensera.

„Kriza nam je pokazala dobre i loše strane digitalizacije. Činjenica je da je veliki broj ljudi mogao da zaštiti svoje i zdravlje svoje porodice time što su mogli da rade od kuće. Mladi roditelji su posebno bili zadovoljni tom mogućnošću jer su mogli lakše da organizuju svoj život, da pomire profesionalne i porodične obaveze”, kazala je ona.

Međutim, smatra Mihajlović, nakon izvjesnog vremena je postalo jasno da to nije tako jednostavno.

“Otvorila su se mnoga pitanja: Da li imate pravo na diskonektovanje, kada možete da se isključite, da li gubite granicu između radnog i vremena za porodicu. Da se desi povreda dok radite od kuće, pitanje je – da li se to smatra povredom na radnom mjestu. Da li inspekcija rada može da dođe da utvrdi okolnosti nastale povrede ako znamo da nam Ustav garantuje nepovredivost stana i privatnost? Da li se otuđujete od kolega? Da li će poslodavac onima koji rade iz kancelarije prije ponuditi napredovanje i usavršavanje? Da li možete da ostanete bez nekih primanja dok ste kod kuće, npr. naknadu za prevoz? Da li će pooslodavac da pokrije troškove računa za internet, struju? Bezbroj pitanja, a malo odgovora. Zakonodavstvo nema rješenje, makar za sad“, odgovara Mihajlović.

Predavačica je napomenula da se na nivou Evropske unije mijenjaju brojne direktive koje se tiču rada na onlajn platformama.

“Poseban izazov za Evropsku konfederaciju sindikata biće sačuvati fleksibilnost posla, za ljude koji žele da sami odlučuju o svom radnom vremenu, a s druge strane naći model njihove zaštite – osiguranje, visinu primanja itd. Još jedan od izazova digitalizacije je robotizacija i gašenje određenih profesija koje u bliskoj budućnosti više neće biti potrebne.“  

Digitalizacija će, prema njenim riječima,  zahtjevati nove strategije i nove pravce djelovanja.

“Budućnost sindikata će zavisiti od toga koliko uspješno budemo sprovodili nove strategije. Globalizacija čini da radni odnosi, umjesto da postaju sigurniji, postaju nesigurniji. Svijet kapitala nema milosti“, poručila je ona.   

Škola digitalnog sindikalizma realizuje se u okviru projekta “Union to Union 2021”, koji je podržala Međunarodna federacija novinara.

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.