Saopštenja

Za sedam dana registrovana četiri incidenta

FOTO: novostiplus.info

Crnogorski novinari i novinarke rade pod konstantnim pritiscima, što dokazuju i nedavna dešavanja. Čak četiri novinara i novinarke bili su izloženi različitim prijetnjama i pritiscima tokom prethodnih sedam dana, isključivo zbog bavljenja svojim poslom.

Sindikat medija Crne Gore oštro osuđuje sve vrste pritisaka na rad poslenika javne riječi, bez obzira da li oni dolaze od političara, javnih ličnosti ili građana. Našim koleginicama i kolegama mora biti omogućeno da se svojim poslom bave slobodno i bez straha.

Novinari Vuk Vujisić i Borko Ždero nedavno su bili mete prijetnji građana zbog izvještavanja o eksploataciji šljunka na Morači, dok je novinarka Nikoleta Rakočević verbalno napadnuta u Mojkovcu, ponovo zbog medijskog izvještavanja o predizbornim aktivnostima u tom gradu. Novinar Nenad Zečević pozvan je da svjedoči u Višem tužilaštvu zbog pisanja o bezbjednosnom sektoru, što se može doživjeti kao pritisak zbog neslaganja za izvještavanjem.

U dosadašnjem toku 2021. godine registrovano je čak 25 napada, prijetnji i pritisaka na novinare i novinarke, što je apsolutni rekord broja incidentnih situacija i još jedan pokazatelj da medijski radnici u Crnoj Gori rade pod konstantnim rizikom od napada, prijetnji i pritisaka.

Smatramo da su najavljene izmjene Krivičnog zakonika u dijelu pojačavanja krivično-pravne zaštite prijeko potrebne i apelujemo na nadležne institucije i poslanike i poslanice da u što skorijem periodu budu usvojene. Osim toga, neophodno je raditi i na izradi sveobuhvatne analize rizika rada novinara i novinarki sa jasnim protivmjerama za njegovo smanjenje i suzbijanje, na čemu će Sindikat medija, u saradnji sa nadležnim institucijama i partnerima, raditi u narednom periodu.


Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.