SafeJournalists

SJ: Hrvatski novinari/ke napadnuti na protestu u Zagrebu

Novinar RTL-a Goran Latković napadnut je dok je izvještavao sa skupa protivnika/ca epidemioloških mjera i COVID-potvrda u Zagrebu, 20. novembra.

Prema informacijama koje je HND dobio od novinara Latkovića, dvije nepoznate osobe napale su ga s leđa te ga dvaput ošamarile, a treća ga je laktom udarila u rebra. Latković nije jedini bio meta napada. Protestanti/kinje su vređali/e i novinarske ekipe Nove TV, N1 i HTV-a, dok je novinarki Al Jazeere Nikolini Zavišić grupa protestanata/tkinja uzela mikrofon usred javljanja uživo. Protestanti/kinje su takođe pokušali da uđu u zgradu HRT-a, ali ih je policija u tome spriječila.

Ovo nije prvi put da protestanti/kinje napadaju novinare/ke na ovakvim vrstama protesta. Baš zato je neophodno da se državni vrh jasno odredi prema ovakvim napadima, javno ih osudi i da do znanja da su takvi napadi neprihvatljivi.

Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva rekao je da je neizdrživa atmosfera u društvu u kojoj su novinari/ke sve češća meta bilo verbalnih bilo fizičkih napada. „Novinarstvo je javno dobro i niko nema pravo da fizički napadne i vrijeđa ljude koji samo rade svoj posao”, dodao je Zovko.

Mreža SafeJournalists, koja okuplja više od 8200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Hrvatskom novinarskom društvu u osudi ovih prijetnji. Zahtijevamo od policije da pronađe počinioce napada, od državnog tužilaštvada pokrene postupak protiv napadača i državnog vrha da javno osudi ove napade.

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 22.11.2021.

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje novinara Kosova

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.