Aktivnosti

Predstavnici IFJ posjetili Sindikat medija

Credits: IFJ

Predstavnici Međunarodne federacije novinara (IFJ) posjetili su 16. novembra Sindikat medija Crne Gore (SMCG). To je bila prilika da diskutujemo o napretku u okviru “Union to Union” programa.

Od 2018, SMCG je sproveo tri istraživanja o ekonomskom i profesionalnom statusu zaposlenih u digitalnim medijima, uslovima u kojima rade, prosječnoj zaradi, kao i uticaju krize izazvane virusom Covid-19 na medijske radnike u Crnoj Gori. Svako od pomenutih istraživanja postalo je alatka za zagovaranje da se pokrene kolektivno pregovaranje i poprave uslovi rada.

Istraživanja SMCG dovela su i do novih planova unutar organizacije – dvije ključne inicijative tiču se formiranja sekcije frilensera, čija prava uopšte nijesu regulisana, te razvijanja plana za mlade, kako bi se privukli novi članovi, studenti novinarstva, komunikologije, audio-vizuelne produkcije.

Predstavnici SMCG i IFJ saglasili su se da bi naredni projekti trebalo da se fokusiraju na granski kolektivni ugovor, kao i na edukaciju o pregovaranju i pronalaženju efektivnih načina da se obnovi komunikacija sa članstvom.

IFJ.ORG

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.