KampanjeSaopštenja

Zaustaviti kršenje radnih prava u medijima

svjetski-dan-slobode-medija-–-pet-minuta-gomoglasne-tisine

Sindikat medija Crne Gore (SMCG), povodom 3. maja Svjetskog dana slobode medija, poziva članstvo, kao i sve zaposlene u medijima, da sjutra od 11,55 do 12,00 sati simboličnom akcijom “Pet minuta gromoglasne tišine” upozore čitaoce, gledaoce i slušaoce na svoj sve lošiji položaj i iskažu solidarnost s kolegama i koleginicama.

Smanjenje broja zaposlenih u medijima je nastavljeno i ove godine, a tokom posljednje tri godine otpušteno je najmanje 500 medijskih radnika. Takođe je nastavljen trend zatvaranja medija, ugašeni su NTV Montena i Blic Montenegro, dok je u radiju Elmag uveden stečaj, broj zaposlenih u dnevniku Pobjeda je prepolovljen nakon prošlogodišnjeg stečaja, a slično je stanje i u brojnim komercijalnim medijima koji su, u velikom broju, pred stečajem.

Crnogorski mediji sve teže posluju i vlasnici teret krize i dalje prebacuju na zaposlene kroz smanjenje ionako niskih plata, otpuštanje i izbjegavanje ugovora na neodređeno vrijeme. Veliki broj zaposlenih u medijima je osiguran na minimalne zarade, dok ostatak novca primaju „na ruke“, poreze i doprinose malo koji medij uplaćuje svojim zaposlenima iako ih primoravaju da rade prekovremeno i tokom praznika što im, takođe, novčano ne nadoknađuju. Prosječna zarada u sektoru medija je ispod državnog prosjeka i ne omogućava pristojan život.

Prema posljednjim podacima Centralne banke Crne Gore najmanje 15 medija ima blokran račun, neki od njih i godinama. Rad tih medija je svakako otežan i sve to u narednom periodu može dovesti do gašenja još nekih medija i nove serije otkaza.

Sindikat apeluje na zaposlene u medijima da budu solidarni i da svojim poslodavcima udruženo ukazuju na kršenja zakona kojima su izloženi na svojim radnim mjestima te da se bore za bolje i profesionalnije medije. Od poslodavaca, bez obzira da li su u pitanju privatni mediji ili oni koji se finansiraju iz državnih ili opštinskih budžeta, očekujemo da počnu da poštuju svoje zaposlene, izmiruju obaveze koje imaju prema njima i poprave im uslove rada. Apelujemo na predstavnike institucija Evropske unije u Crnoj Gori i ambasada da nam pomognu u zaštiti naših radnih prava i da obrate pažnju i na taj segment slobode medija.

Dan slobode medija obilježava se svake godine 3. maja i to od 1993. godine kada ga je proglasila Generalna skupština UN kako bi podigla svijest država članica o važnosti medijskih sloboda i njenih temeljnih načela.

Glavni odbor SMCG

Možda vam se dopadne

Više iz:Kampanje

Komentari su onemogućeni.