Saopštenja

Solidarnost s novinarima iz Turske

solidarnost-sa-novinarima-iz-turske

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) uputio je pismo turskom ambasadoru u Podgorici, Serhatu Galipu, izrazivši najdublju zabrinutost zbog dosad neviđenog udara na medije u Turskoj. Pismo je dio kampanje solidarnosti sa zaposlenima u medijima u Turskoj, koju su nedavno pokrenule Međunarodna i Evropska federacija novinara.

Pismo prenosimo u cjelosti:

Vaša Ekselencijo,

U ime Sindikata medija Crne Gore i njegovih 275 članova, izražavamo najdublju zabrinutost zbog dosad neviđenog udara na medije u Turskoj te pozivamo Vašu Vladu da zaustavi brojne napade čija su meta novinari i medijske kuće u čitavoj zemlji.

Putem Međunarodne federacije novinara (IFJ) i Evropske federacije novinara (EFJ), o svim kršenjima slobode medija obavještavamo Platformu za zaštitu novinarstva Savjeta Evrope.

Smatramo da vanredno stanje ne smije da bude korišteno kao izgovor za široku čistku u medijima i drugim djelovima društva. Cenzura medija zbog kritike vladine politike nezakonita je čak i u situaciji vanrednog stanja.

Pozivamo turske vlasti da poštuju međunarodne konvencije koje štite ljudska prava, prava sindikata i slobodu izražavanja.

Podstičemo Vas da njegujete kulturu u kojoj se poštuje sloboda medija.

Srdačno,

Predsjednica SMCG,