Saopštenja

Ambasador Serhat Galip odgovorio Sindikatu medija

ambasador-serhat-galip-odgovorio-sindikatu-medija:

Sindikat medija Crne Gore uputio je početkom mjeseca pismo turskom ambasadoru u Crnoj Gori Nj. E. g. Serhatu Galipu izrazivši najdublju zabrinutost zbog dosad neviđenog udara na medije u Turskoj. Odgovor ambasadora Turske predsjednici Sindikata medija Crne Gore, Marijani Camović, prenosimo u cijelosti.

Poštovana gospođo Camović,

Kao što već znate, grupa zavjerenika u oružanim snagama, povezanih s terorističkom organizacijom Fetulaha Gulena (FETO) izvela je pokušaj državnog udara u Turskoj u veče 15. jula.

Ovaj nerazumni i krvavi pokušaj državnog udara u kome je na desetine nevinih ljudi ubijeno i ozbiljno povrijeđeno, je napad na, ne samo demokratski izabranu vladu i ustavni poredak u Turskoj, već i na slobodu i demokratiju, kao univerzalna dostignuća moderne civilizacije.

Teroristički zavjerenici su, takođe, zauzeli glavne medije u Turskoj i prisilili ih da objave poruku zavjerenika državnog udara ili ih ućutkali.

Nažalost, mnogi predstavnici medija koji bi trebalo da se prvi ujedine za slobodu i demokratiju ćutali su o pokušaju državnog udara i nasilnim i nedemokratskim postupcima zavjerenika.

Očekivali smo da će istaknuti predstavnici medija u Crnoj Gori, koji su uvijek poštovali demokratiju i ljudska prava, osuditi krvavi pokušaj puča izveden od strane FETO-a, koja je nasrnula na sopstvenu naciju, ljude, demokratski režim i da će biti potpuno svjesni  neosnovanih, netačnih navoda i iskrivljenih spekulacija i optužbi koje su fabrikovali FETO i neki međunarodni ogranci medija sa ciljem da obmane savjesne ljude.

Republika Turska je potpuno svjesna njenih obaveza u pogledu demokratije, ljudskih prava, principa vladavine prava i međunarodnih konvencija u vezi s tim.

Svrha proglašenja vanrednog stanja, nije da se ograniče fundamentalne slobode naših građana i sloboda štampe, već da se, na jedan brz i efikasan način, eliminiše FETO teroristička organizacija koja je ugrozila osnovna prava i slobode naših građana sa ovim pokušajem puča.

Na kraju, želio bih da ponovim da sam dostupan za Vaša moguća dalja pitanja!

Srdačno,

Serhat Galip

Ambasador

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.