Saopštenja

Martinović da se brani sa slobode

ifj-i-efj-porucile:

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ), čiji je Sindikat medija Crne Gore punopravni član, uputile su danas pismo crnogorskim zvaničnicima u kojem traže da se novinaru Jovu Martinoviću, koji je u pritvoru od oktobra 2015. godine, omogući fer suđenje i da mu se dozvoli da se brani sa slobode.

Pismo je dostavljeno predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću, premijeru Milu Đukanoviću, ombudsmanu Šućku Bakoviću, ministru pravde Zoranu Pažinu, Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, predsjedniku Višeg suda Borisu Saviću, sudiji Višeg suda Dragoju Joviću,  šefu Misije EU Delegacije u Crnoj Gori Aivu Oravu i Visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbijednost Federiki Mogerini.

U pismu koje su potpisali predsjednik IFJ Filip Lerut i EFJ Mogens Bličer Bjeregard se navodi da je povod za obraćanje “kontinuirana i ozbiljna zabrinutost zbog sudskog postupka međunarodno veoma cijenjenog nezavisnog crnogorskog novinara Jova Martinovića”.

“On se tereti za članstvo u kriminalnoj organizaciji i trgovinu drogom. Jovo Martinović pritvoren je pod sumnjom da je učestvovao u lancu trgovine drogom od 22. oktobra 2015. godine. Šokirani smo težinom njegove moguće kazne koja može iznositi više od 10 godina zatvora. EFJ i IFJ pozivaju crnogorske vlasti da razmotre njegov novinarski rad kao moguće objašnjenje za njegove navodne kontakte s krijumčarima droge, s obzirom da je mnogo uglednih novinara širom svijeta dalo iskaz u njegovu korist”, navodi se u pismu.

U pismu su podsjetili da Martinović insistira da nije kriv, kaže da su njegovi kontakti s drugim osumnjičenima vezani samo za njegov novinarski rad.

“Njegova interakcija sa dvojicom od 17 osumnjičenih u navodnoj trgovini drogom bila je dio njegovog novinarskog rada. Pozivamo Vas da, što je prije moguće, dostavite spise predmeta i dozvolite Jovu Martinoviću da se brani. Zahtijevamo da omogućite da se Jovo Martinović brani sa slobode i da se pritvor ne pretvori u zatvor prije nego što je suđenje i počelo”.

U pismu je navedeno i da u skladu s međunarodnim standardima Savjeta Evrope, sudovi moraju uzeti u obzir Martinovićev status novinara. Kriminalizacija novinara koji se specijalizuju u osjetljivim pitanjima predstavlja neposrednu opasnost za slobodu štampe.

“Takođe, želimo da Vas podsjetimo da je crnogorska vlada dužna da odgovori na upozorenje o slučaju Martinović koje je registrovala platforma Savjeta Evrope za zaštitu novinarstva 13. aprila, On je poznat po svom radu na istraživačkim pričama i doprinosu koji je dao izvještavanju i istraživanju u mnogim međunarodnim informativnim medijima kao što su The Economist, Newsday, Global Post, The Financial Times, Die Süddeutsche Zeitung i VICE medijska grupa”, navodi se u pismu.

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.