Saopštenja

Sindikat medija osudio napade na novinare

saopstenje-za-javnost-25-oktobar-2015.

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) najoštrije osuđuje napade demonstranata i policije na novinare i druge medijske radnike koji su se dogodili na sinoćnjim protestima, kada je više kolega i koleginica verbalno i fizički napadnuto dok su obavljali radne zadatke.

Od Savjeta za građansku kontrolu rada policije i njegovog predsjednika Aleksandra Zekovića tražimo da hitno i objektivno preispitaju da li je policija prekoračila svoja ovlašćenja u odnosu na novinarske ekipe, a naročito tokom incidenta koji se desio na Bulevaru Stanka Dragojevića gdje više novinara tvrdi da je policija namjerno bacila suzavac na oko 30 novinara koji su nosili prsluke sa oznakom „press“.

Takođe, tražimo da se preispita da li se policija tokom intervencije oglušila o preporuke Savjeta da se „pri svim javnim okupljanjima omogući nesmetan rad medija i prisustvo novinara i da se (policajci) suzdrže od bespotrebnog ograničavanja njihove slobode kretanja ili izvještavanja“, a koje je Savjet uputio prije svega nekoliko dana.

Zahtjevamo i od Uprave policije da preispita postupanje svojih službenika, naročito onih koji su izdavali naređenja, i da utvrdi da li su prekoračili ovlašćenja u odnosu na brojne novinarske ekipe koje su bile izložene, prema našem mišljenju, prekomjernoj upotrebi suzavca i ostalih hemijskih sredstava. Tražimo i da demonstranti koji su nasrtali na novinarske ekipe budu identifikovani i procesuirani.

Inače, prsluke sa oznakom „press“, koje je na predlog SMCG upravo MUP obezbijedio, nosio je veliki broj medijskih radnika ali je očigledno da im nijesu olakšali posao i povećali bezbjednost kada je u pitanju odnos policije, ali i demonstranata, prema njima, što je poražavajuće.

SMCG principijelno i uporno osuđuje sve vidove nasilja nad zaposlenima u medijima i podsjećamo da smo apelovali da i organizatori i policija obraćaju više pažnje na ljude koji izvještavaju sa sličnih skupova, ali da su se i jedni i drugi oglušili o naše apele.

Glavni odbor SMCG

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.