Saopštenja

Preko SMCG do Međunarodne pres kartice

preko-smcg-do-medjunarodne-pres-kartice

Međunarodne pres kartice – internacionalno prepoznatljiv profesionalni identifikacioni dokument dostupan je i za novinare/ke iz Crne Gore, članove/članice Sindikata medija Crne Gore (SMCG). Kartice, koje izdaje Međunarodna federacija novinara (International Federation of Journalists – IFJ), prepoznatljive su svuda u svijetu i jedine su propusnice za novinare koje su odobrene u više od 130 zemalja.

Riječ je o najstarijem identifikacionom dokumentu za novinare koji rade širom svijeta. Karticom se automatski potvrđuje da je osoba koja je posjeduje novinar/ka, a mogu je dobiti samo oni/e pripadnici/e profesije koji/e su posvećeni/e etičkim standardima i solidarnosti između zaposlenih u medijima.

Ova kartica povezuje novinare/ke globalno i omogućava im da, u slučaju potrebe, dobiju pomoć i podršku od strane organizacija članica IFJ u zemlji u kojoj se nalaze. Takođe, prema iskustvima Međunarodne federacije novinara, mnogim novinarima/kama je olakšala rješavanje konflikata sa policijom, vojskom i drugim zvaničnicima kada su izvještavali iz, na primjer, ratom zahvaćenih područja.

Uz Međunarodnu pres karticu imate olakšan pristup zvaničnim sastancima (posebno kada je riječ o zvaničnicima Evropske unije i Ujedinjenih nacija), a ponekad možete dobiti i privilegovan pristup nekim događajima.

Ova kartica će vam obezbijediti i brojne popuste, uključujući i popuste na javni prevoz ili na ulaznice u pojedine institucije, muzeje i slične benefite za novinare/ke.

Više informacija o pres karticama IFJ možete dobiti ovdje.

Ko može dobiti karticu?

Međunarodna federacija novinara ne izdaje kartice individualnim novinarima, pa se do nje može doći samo preko nacionalnih organizacija medijskih radnika, koje su članice IFJ. Novinari/ke iz Crne Gore mogu je dobiti preko Sindikata medija Crne Gore.

Kartica košta 20 eura (kartica i futrola) i važi dvije godine.

Ukoliko želite da dobijete ovu karticu dovoljno je da vaše podatke, uz fotografiju pošaljete na mail SMCG (Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.) ili da nas pozovete na broj telefona 020/878-021.

Molimo vas da imate u vidu da SMCG može izdati ovu karticu samo svojim aktivnim članovima, pa je potrebno da prije apliciranja za karticu uplatite članarinu.  Ukoliko još nijeste član/članica SMCG, potrebno je da popunite pristupnicu, potpišete je, skenirate i pošaljete na e-mail Sindikata ili je doneste lično u kancelariju SMCG (Ul. Njegoševa 7/II, ulaz preko puta kafića Forma).

Više iz:Saopštenja