Aktivnosti

Martinoviću obezbijediti nepristrasno suđenje

martinovicu-obezbijediti-nepristrasno-sudjenje

Povodom slučaja novinara Jova Martinovića, koji je 14 mjeseci bio u zatvoru i protiv kojeg se i dalje vodi postupak pred Višim sudom, na inicijativu Sindikata medija Crne Gore, Međunarodna (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ), pisale su premijeru Crne Gore Dušku Markoviću.

Pismo, koje su potpisali predsjednik IFJ Filip Lerut i EFJ Mogens Bliker Bjeregard, a u kojem pozivaju Vladu da osigura da se sudu omogući da svoj posao radi sa integritetom i nezavisno, prenosimo u cjelosti:

Poštovani premijeru,

Pišemo Vam u ime Međunarodne federacije novinara (IFJ), najveće svjetske novinarske organizacije koja predstavlja više od 600.000 članova u 140 država, i njenog ogranka za Evropu, Evropske federacije novinara (EFJ) koja predstavlja više od 300.000 članova u Evropi, da bi još jednom uložili prigovor u ime novinara iz Crne Gore Jova Martinovića.

Zajedno sa našim članom, Sindikatom medija Crne Gore (SMCG), želimo da Vas podsjetimo na naše pismo od 2. septembra, u kojem smo iskazali zabrinutost zbog lišavanja slobode gospodina Martinovića zbog članstva u kriminalnoj organizaciji i trgovine narkoticima, uprkos ubjedljivim dokazima koji pokazuju da je on samo radio svoj posao kao istraživački novinar na tajnom zadatku.

Dok pozdravljamo njegovo uslovno oslobađanje sa početka ove godine, činjenica da su tako ozbiljne optužbe potvrđene u optužnici i da je on izložen suđenju, koje će se nastaviti 11. aprila, izuzetno uznemirava i ozbiljno narušava borbu protiv organizovanog kriminala koji prijeti da naruši bezbjednost širom Evrope.

Napominjemo da, u svom odgovoru na upozorenje podnijeto Savjetu Evrope o slučaju Jova Martinovića, crnogorska Vlada tvrdi da optužbe na njegov račun nijesu povezane sa njegovim profesionalnim aktivnostima kao novinara. Mi nijesmo saglasni sa tim jer vjerujemo da novinar, koji je prepoznat kao hrabar i pouzdan profesionalac kojeg veoma cijene njegove kolege u Crnoj Gori i mnoštvo međunarodnih organizacija, se ne bi mogao dovesti u vezu sa bilo kakvim kriminalnim aktivnostima, osim u cilju njihovog razotkrivanja čak i po cijenu sopstvene bezbjednosti.

Veoma žalimo što je gospodin Martinović meta optužbi upravo za krivična djela u cilju čijeg iskorjenjivanja je predano radio osvjetljavajući puteve kriminalnih bandi kako bi one bile privedene pravdi. Sada postoji ozbiljan rizik, ne samo da novinar može dobiti dugu zatvorsku kaznu, već da će i drugi biti obeshrabreni da krenu njegovim koracima u sprovođenju one vrste istraživačkog novinarstva koje igra značajnu ulogu u javnom interesu.

Podržavamo gospodina Martinovića i i dalje pozivamo Vašu Vladu da osigura da se sudu dozvoli da svoj posao radi sa integritetom i nezavisno, bez političkog uplitanja i pritiska od onih koji žele da po svaku cijenu opravdaju gonjenje novinara čija je jedina namjera bila da da sve od sebe kao novinar i da pomogne evropskim vlastima u borbi protiv ozbiljnog kriminala.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.