Saopštenja

Novinarstvo mora postati profesija kojoj se vjeruje

novinarstvo-mora-postati-profesija-kojoj-se-vjeruje

Povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, čijim se obilježavanjem upozorava na načela medijske slobode i razvija svijest o njenoj važnosti, Sindikat medija Crne Gore objavio je Proglas i poručio da novinarstvo mora postati profesija kojoj se vjeruje.

Proglas prenosimo u cjelosti:

Svjetski dan slobode medija zaposleni u crnogorskim medijima dočekuju obespravljeni i preopterećeni poslom, koji se često i ne plaća. Njihov ekonomski položaj je u prethodnih pet godina oslabio i to misli čak 83 odsto zaposlenih u medijima. Rade u uslovima stalnog straha od otkaza, smanjenja ili neisplaćivanja zarada. Cenzurisani su, a zbog loših uslova rada i pritisaka, veoma skloni i autocenzuri.

Broj zaposlenih u medijima se iz godine u godinu smanjuje, a odnos poslodavaca prema zaposlenima se ogleda i u činjenici da već osam mjeseci ignorišu zahtjev Sindikata medija Crne Gore za otpočinjanjem pregovora oko novog Granskog kolektivnog ugovora.

Smanjuje se i broj medija i, kao po pravilu, zaposleni ostaju uskraćeni za brojne zarade i poreze i doprinose. Posljednji primjer je Atlas televizija, u stečaju, koja nema svoje imovine ali joj je država dozvolila da nagomila dugove od gotovo tri miliona eura, od čega veliki dio prema zaposlenima.

Skoro da nema lokalnog javnog servisa koji zaposlenima redovno izmiruje zarade. Način na koji se finansiraju ti mediji je neodrživ, ali ni opštine ni država ne pokušavaju bilo šta da promijene.

Država se i dalje samo deklarativno zalaže za rješavanje slučajeva napada na novinare/ke, a stiče se utisak da se samo čeka da najdrastičniji slučajevi zastare, kao što se već desilo sa brutalnim prebijanjem novinara Mladena Stojovića. U međuvremenu, Crna Gora sebi dozvoljava “luksuz” da hapsi i čak 14 mjeseci drži u pritvoru novinara Jova Martinovića i na taj način se svrstava uz Tursku, Rusiju, Azerbejdžan i Makedoniju, jedine evropske zemlje u kojima se trenutno pritvaraju novinari/ke.

Sindikat medija će u narednom periodu tražiti konkretne akcije tužilaštva i policije kako bi se ponovo aktuelizovali slučajevi napada na novinare/ke i imovinu medija, naročito oni kojima prijeti zastara, i konačno stiglo do rješenja. Smatramo da nadležni moraju s punom pažnjom ponovo pretresti sve činjenice  i nalaze vezane za ove događaje, zbog kojih smo već nekoliko godina u Briselu, sjedištu Evropske Unije, gdje želimo da stignemo označeni kao država u kojoj nema napretka u sferi slobode medija.

Novinarstvo mora postati profesija kojoj se vjeruje i novinari/ke i ostali zaposleni u medijima ne smiju da trpe pritiske bilo koje vrste. Dok to ne shvate i vlasnici medija ali i država, Crna Gora će nastaviti da stagnira ili pada sve niže kada je u pitanju sloboda medija.

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.