Saopštenja

Nada u bolje sjutra

nada-u-bolje-sjutra

Radio-televizija Pljevlja, koja je u procesu obnove nakon požara u maju, trebalo bi da ponovo počne da emituje program do kraja godine, saopšteno je tokom posjete predstavnika Sindikata medija Crne Gore zaposlenima u ovoj medijskoj kući.

Nakon požara koji je krajem maja progutao dotadašnje prostorije RTV Pjevlja, opština je obezbijedila nove prostorije za rad tog lokalnog javnog emitera u koje su preseljeni zaposleni. U toku su građevinski radovi koje finansira opština, koja je obećala i nabavku nove opreme a dio nje već su obezbijedile druge televizije i pojedinci proteklih mjeseci. Predstavnici SMCG izrazili su zadovoljstvo obnovom televizije i poželjeli njeno brzo puštanje u etar.

Zaposleni u RTV Pljevlja kazali su da i pored teške situacije, redovno rade i primaju plate, a trenutno su u zaostatku 2 zarade, iz prethodnih godina. Problem, međutim, predstavlja veliki dug za doprinose koji je premašio 600 hiljada eura jer se oni nisu uplaćivali punih 9 godina zbog čega apeluju na opštinu da hitno nešto uradi jer strahuju od blokade Poreske uprave i mogućeg stečaja.

Veliki izazov, po njihovim riječima, može biti i nedovoljan iznos koji je opština opredijelila za funkcionisanje RTV Pljevlja po trogodišnjem Ugovoru o finansiranju programskih sadržaja. Strahuju da bi se naredne godine mogao ponoviti scenario da im ne bude isplaćeno nekoliko plata jer tvrde da jednostavno nema dovoljno novca. Zato je dogovoreno, da se u koordinaciji sa SMCG, zajednički djeluje i zatraži sastanak sa predsjednikom opštine Pljevlja Mirkom Đačićem.

Zaposleni su ponovili stav, koji SMCG često ističe, da finansiranje lokalnih javnih emitera u Crnoj Gori nije dobro regulisano. Predstavnici SMCG su najavili da bi početkom naredne godine na programu rada Vlade trebalo da se nađu izmjene Zakona o elektronskim medijima tokom, kojih ćemo se zajednički boriti da se obezbijedi stabilno finansiranje ovih medija.

Zaposleni u RTV Pljevlja najavili su i pokretanje pregovora s opštinom o usvajanju Kolektivnog ugovora a SMCG će im pružiti stručnu i svaku drugu pomoć.

Uporedo s procesom obnove RTV Pljevlja, pušten je u rad i portal te medijske kuće u kome trenutno radi 6 ljudi, od čega 5 novinara. Glavni problemi za sada su tehničke prirode, jer sajt još nije u potpunosti pokrenut.

Posjeta je organizovana u okviru projekta „Union to Union“, koji Sindikat medija već četvrtu godinu sprovodi u saradnji sa Međunarodnom federacijom novinara (IFJ) a koji je ove godine posvećen digitalnim medijima i u okviru kog će SMCG uraditi i prvo istraživanje o uslovima rada u digitalnim medijima – portalima u Crnoj Gori.

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.