Aktivnosti

Nova M da dokaže da je Ćulafić nesavjesno obavljao posao

smcg-uputio-podrsku-kolegi

Podršku novinaru novootvorene Televizije Nova M Igoru Ćulafiću, koji je prije tri dana suspendovan zbog „nemarnosti i nesavjesnog odnosa prema radnim obavezama“ pružio je i Sindikat medija Crne Gore (SMCG).

Predsjednica SMCG Marijana Camović kazala je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, koju je organizovao Ćulafić, da je suspenzija urađena na problematičan način, na listu papira koji nema zavodni pečat tako da se ne zna pod kojim brojem i dali je dokument zaveden. Na tom dokumentu, prema njenim riječima, samo su nasumično nabacani članovi Zakona o radu po kojem se on suspenduje.

„Pozivaju se na Statut, sa čijim sadržajem Igor nije ni upoznat. Drago mi je što je odluka napisana na taj način, površno i traljavo, jer smatram da i u disciplinskom postpuku, za koji očekujem da će uskoro biti pokrenut, neće moći da dokažu da je on nemaran i da se nije savjesno odnosio prema radnim obavezama. Igorovo ponašanje je bilo upravo suprotno i njemu je onemogućeno da radi“, kazala je Camović.

Uoči prenosa četvrtog kola Lige nacija C između Litvanije i Crne Gore na toj televiziji, najavljeno je da će komentator biti novinar Javnog servisa Maksim Živaljević, a posla je imala i policija, jer je direktorka Ivana Šebek pozvala zbog navodnih prijetnji. “Postoji samo jedna istina. Između 18,25 i 18,40 časova, nakon centralnog dnevnika u kome sam saopštio da ću raditi prenos utakmice iz studija Nova M, upućen je poziv dežurnoj službi CB Podgorica. Zašto sam kazao da ću ja prenositi meč? Jer sam jedini zaposleni u sportskoj redakciji TV Nova M i to na mjestu urednika. Obaviješten od strane kolega iz tehničke službe da je studio prvi put od početka godine opremljen, očekivao sam prenos i spremao za njega. Ničim nisam povrijedio radnu disciplinu ni novinarski kodeks. Nisam obaviješten da mi je zabranjeno da prenosim utakmice crnogorske reprezentacije. Da jeste, povukao bih se i ne bih pravio problem zbog angažmana kolega iz drugih medijskih kuća. Naprotiv, i tada i sada se radujem angažovanju Maksima Živaljevića“, kazao je Ćulafić na konferenciji.

On je rekao da je policija bila korektna prema njemu, da je čekao da da izjavu u njihovim prostorijama ali da Šebek nije podnijela prijavu ni 47 sati kasnije.

„Ako sam se ponašao nasilno, ako sam prijetio, zašto nema prijave?“, kazao je on. Ćulafič je pozvao ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i direktora Uprave policije Veselina Veljovića da objave snimak telefonskog razgovora izvršne i programske direktorice TV Nova M Ivane Šebek sa dežurnom službom CB Podgorica, nakon kojeg je aktivirana patrola. Nakon dešavanja u nedjelju obezbijeđenju TV Nova M je obaviješteno da je Ćulafiću zabranjen ulaz u prostorije televizije.

Podršku Ćulafiću dalo je Udruženja sportskih novinara Crne Gore.

„Situacija je neprimjerena i nezapamćena u analima sportskog novinarstva u Crnoj Gori. Nećemo se baviti uređivačkom politikom medija, ali ćemo na najefikasniji način, koliko je to u našoj moći, a jeste, postupiti da zaštitimo naše članove. Zabrinuti smo povodom „slučaja Ćulafić“, o čemu ćemo obavijestiti Asocijaciju sportskih novinara Evrope i Svjetsku organizaciju sportskih novinara. Vjerujem da ćemo dobiti podršku, tim prije što je riječ o našem časnom kolegi”, rekao je predsjednik Udruženja Veselin Drljević.

Nova M je otvorena prije nekoliko dana, nakon što je medijska grupacija United media preuzela Pink M. Camović je kazala da je crnogorska javnost imala velika očekivanja od te promjene, ali da su predstavnici United grupe odmah uradili nešto što se do sada u Crnoj Gori nije desilo, a to je da se policija odvodi zaposlene iz redakcije na saslušanje po nepostojećoj prijavi.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.