Aktivnosti

Problem stara dugovanja

problem-stara-dugovanja

Radio-Televizija Budva trenutno je jedan od najstabilnijih lokalnih javnih emitera u Crnoj Gori, ali problem predstavljaju stara dugovanja za topli obrok i prevoz koja još nisu isplaćena, saopšteno je tokom posjete predstavnika Sindikata medija Crne Gore zaposlenima u RTV Budva.

Dugovanja za topli obrok datiraju još iz perioda 2008.-2010. godine i zaposleni će insistirati na njihovoj isplati a pokušaće da taj problem riješe obraćanjem Agenciji za mirno rješavanje sporova a tim povodom obratili su se i Savjetu RTV Budva. Takođe, sporan je i dug za prevoz koji je ukinut prije oko 2 godine po Zakonu o zaradama u javnom sektoru ali zaposleni imaju pravo na njega po Granskom kolektivnom ugovoru. Zaposleni će pokušati da se izbore i za ovo pravo slijedeći iskustva zaposlenih u Radio – Televiziji Crne Gore kojima je retroaktivno isplaćen ovaj nastali dug.

Plate u RTV Budva su redovne, budžet je stabilan i iz njega se isplaćuje i dug za poreze i doprinose koji je prije 3 godine narastao na skoro milion eura ali bi do 2020. trebalo u potpunosti da bude vraćen.

Zaposleni su najavili da će inicirati izmjene kolektivnog ugovora, koji je usvojen prošle godine kao prvi u crnogorskim medijima, ne računajući RTCG, a sve kako bi se ispravili određeni nedostaci.

U okviru ovog lokalnog javnog emitera odnedavno radi i portal RTV Budva na kojem su za sada zaposlena 2 novinara koji su istovremeno i administratori. U narednom periodu radiće se na boljoj koordinaciji portala sa radijom i televizijom Budva.

Posjeta je organizovana u okviru projekta „Union to Union“, koji Sindikat medija već četvrtu godinu sprovodi u saradnji sa Međunarodnom federacijom novinara a koji je ove godine posvećen digitalnim medijima i u okviru kog će SMCG uraditi i prvo istraživanje o uslovima rada u digitalnim medijima – portalima u Crnoj Gori.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.